reklama baner reklama

Nowe Teksty

Za stówę, za trzy - sierpień 2017
Chmielewski typuje sierpniowe zakupy komiksów
Tak powinno się to robić
Kleszcz o 1. tomie "Universal War One"
Promyk nadziei
Kleszcz o 6. tomie "Avengers"
Literaci na wojnie
Tymczyński o 3. tomie "Bungou: Stray Dogs"

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

Recenzje na literę O:

    • To nie jest zwykły dachowiec
    • Komiks: Oczy kota
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2015-10-16
    • Fani Jodorowskiego i Moebiusa mogą się ostatnio jedynie martwić o stan portfela. Kolejna pozycja sygnowana ich nazwiskami jest nietypowa, bo to album głównie do oglądania i kontemplowania.
    • Odległa dzielnica
    • Komiks: Odległa dzielnica
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2013-04-27
    • Jirō Taniguchi w „Odległej dzielnicy” snuje historię dotykającą poważnych tematów szukania szczęścia i realizacji marzeń, oraz pragnienia ciepła domowego ogniska. Wspaniały scenariusz został doceniony przez jury prestiżowego konkursu podczas festiwalu w Angoulême, zdobywając w 2003 roku główną nagrodę. Potwierdza to jedynie siłę, z jaką historia Nakahary oddziałuje na czytelnika, sprawiając, że manga ta jest doskonałym wyborem dla czytelników szukających w japońskiej sztuce komiksowej ambitniejszych tematów.
    • Duchy także lubią sake!
    • Komiks: Okko #01: Cykl Wody
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2016-05-31
    • Premiera pierwszego cyklu ”Okko” w naszym kraju kilkukrotnie była przesuwana. W końcu jednak udało się zapiąć wszystko na ostatni guzik i komiks autorstwa Huba został wydany przez Taurus Media. Czy warto było czekać?
    • Mnisi z piekła rodem
    • Komiks: Okko #02: Cykl Ziemi
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2016-12-14
    • Zdecydowanie nastawione na dostarczenie czytelnikowi dobrej zabawy ”Okko” sprawdza się w swojej kategorii znakomicie.
    • Jednostrzałowiec
    • Komiks: One-Punch Man #01
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-03-28
    • Jak już walić z piąchy, to porządnie. Nowy japoński superheros wie, jak to się robi, ale co to za frajda wygrywać każdą walkę jednym ciosem?
    • Drugie uderzenia
    • Komiks: One-Punch Man #02
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-04-02
    • Pierwszy tom przedstawił nam Saitamę - superbohatera z pasji. Jegomość dzięki treningowi zyskał nadludzką wytrzymałość i siłę, pozwalającą mu kończyć starcia jednym ciosem. Jednocześnie wyłysiał i stał się taki twardy, że nie ma na niego mocnych. Czy na pewno?
    • Do trzech razy sztuka?
    • Komiks: One-Punch Man #03
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-10-27
    • Trzeci tom "One-Punch Mana" podąża konsekwentnie ścieżką wytyczoną gdzieś pomiędzy pastiszem a jawną parodią.
    • Czwarty cios
    • Komiks: One-Punch Man #04
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-12-22
    • Meteoryt, drwiny superherosów, morskie potwory, a nawet formalne rankingi - żadna z tych rzeczy nie jest straszna Saitamie.
    • Opowieść panny młodej #01
    • Komiks: Opowieść panny młodej #01
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2013-07-21
    • Nieco w cieniu innych komiksowych premier pojawiła się na rynku bardzo interesująca manga. I mimo że to dopiero pierwszy tom dłuższej sagi, to jego lektura wystarczy, aby uznać dzieło Kaoru Mori za jedną z ważniejszych tegorocznych nowych serii.
    • Wojna kobiecym okiem
    • Komiks: Opowieści frontowe #1: Nocne wiedźmy
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2016-05-21
    • Garth Ennis uchodzi w USA za specjalistę od tworzenia scenariuszy wojennych komiksów. Czy wydane właśnie przez Planetę Komiksów przygody oddziału radzieckich lotniczek potwierdzają tę tezę?
    • Opowieści Tramwajowe
    • Komiks: Opowieści tramwajowe
    • Recenzja - Autor: Maciej Kowalski - Data: 2006-03-30
    • Cechą antologii jest to, iż jakby z założenia prezentuje materiał różny - od dzieł znakomitych, przez dobre rzemiosło, po utwory wyjątkowo słabe. Rozłożenie proporcji poszczególnych typów to zazwyczaj zasługa osoby wybierającej pozycje do publikacji w antologii.
    • Opowieści z najdalszych przedmieść
    • Komiks: Opowieści z najdalszych przedmieść
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2013-05-09
    • Shaun Tan ma niewątpliwy i niezwykle rzadki dar opowiadania prostych historii z zaskakującą lekkością i smakiem. Po genialnym i uznanym komiksie „Przybysz”, który doczekał się już wznowienia, czytelnicy mogą poznać australijskiego autora od nieco innej strony: jako pisarza dla dzieci i młodzieży. Specjalizująca się w komiksie Kultura Gniewu sięgnęła po bogato ilustrowaną prozę Shauna Tana.
    • List do N.
    • Komiks: Orange #1
    • Recenzja - Autor: Karol Wiśniewski - Data: 2017-02-20
    • Na pierwszy rzut oka "Orange" wygląda na licealne romansidło. Opowieść szybko jednak kieruje się na dużo ciekawsze tory.
    • W stronę (nie)znanego
    • Komiks: Orange #2
    • Recenzja - Autor: Karol Wiśniewski - Data: 2017-03-28
    • „Orange” jest mangą dla nastoletnich czytelników. Teoretycznie to romans z cyklu „gdybym tylko mogła cofnąć czas”, w praktyce jednak pojawiają się bardziej dramatyczne akcenty, nadające opowieści głębszego wymiaru.
    • Orły Rzymu #1
    • Komiks: Orły Rzymu #1
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2013-08-22
    • Enrico Marini to rysownik, którego prace zachwyciły dekadę temu polskich fanów komiksu. Kontakt z jego dziełami skończył się, kiedy wydawnictwo Egmont mocno uszczupliło swoją ofertę komiksu europejskiego. Teraz jednak postanowił przypomnieć o nim Taurus, więc miłośnicy kreski włosko-szwajcarskiego twórcy mogą ją podziwiać zarówno w kolejnych tomach „Skorpiona”, jak i w całkiem nowej serii pt. „Orły Rzymu”.
    • Pisklęta wylatują z gniazda
    • Komiks: Orły Rzymu #2
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2015-05-04
    • Pierwszy tom „Orłów Rzymu” okazał się naprawdę udaną opowieścią przygodową osadzoną w antycznych realiach. Początek historii Marka Waleriusza Falko i Arminiusza nie był żadną rewolucją, ale wprowadzał ożywczy powiew wśród komiksów kostiumowych. Ze zrozumiałych względów drugi tom dzieła Enrico Mariniego już tak bardzo nie zaskakuje. Co wcale nie znaczy, że nie warto się nim zainteresować.
    • Utknąć w Germanii
    • Komiks: Orły Rzymu #3
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2016-05-20
    • Ostatnio jakby mniej na naszym rynku komiksów frankofońskich. Może warto zatem sięgnąć po któryś ze starszych tytułów? Na przykład "starożytną" serię Mariniego.
    • Widmo wielkiej bitwy
    • Komiks: Orły Rzymu #4
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2016-07-23
    • Im bliżej kulminacyjnego momentu "Orłów Rzymu", tym Enrico Marini dobitniej udowadnia, że tworzenie komiksów nie ogranicza się u niego tylko do ilustracji. I chociaż jego fabuły nie robią aż takiego wrażenia jak rysunki, to z pewnością na polu scenopisarstwa nie ma się czego wstydzić.
    • Osiedle promieniste
    • Komiks: Osiedle Promieniste
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2013-04-01
    • „Osiedle Promieniste” to obyczajowa opowieść z elementami realizmu magicznego rodem z Ameryki Łacińskiej. Opowieści snute przez Inio Asano, mimo że w dużym stopniu dotyczą nudy, wcale nie nudzą. A postaci i ich problemy wydają się bardzo znajome.
    • Osiedle Swoboda #1
    • Komiks: Osiedle Swoboda #1
    • Recenzja - Autor: Azirafal - Data: 2006-03-31
    • Osiedle Swoboda jest jednym z najbardziej znanych i najlepiej rozpoznawalnych polskich tytułów komiksowych. I nieistotnym jest, że dopiero teraz wydany został w formie pojedynczego albumu. Nieważne, że dotąd ukazywał się nieregularnie w magazynie komiksowym o dość ograniczonym zasięgu. OS od swych początków szybko stał się popularny i lubiany, dzięki abstrakcyjnemu, ale przyziemnemu humorowi z okolic polskich blokowisk i dzięki bohaterom w nich mieszkającym. Z rejonów dawnych osiedli komunalnych, gdzie nigdy nic specjalnego się nie dzieje, a każdy dzień jest taki sam.    
    • Ostatki w czerni i bieli
    • Komiks: Ostatki
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2016-10-11
    • Jak wyglądały początki Krainy Upiorów? Co stało się z profesorem Moriartym po wydarzeniach z wodospadu Reichenbach? Co dzieje się ze skórą Larwiacza? Odpowiedzi na te i inne pytania odnajdziemy w „Ostatkach” Joanna Sfara.
    • Opowieści z torowiska
    • Komiks: Ostatni przystanek
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2014-10-26
    • Tomasz „Spell” Grządziela od dobrych paru lat uchodzi za jednego z lepszych polskich komiksiarzy młodego pokolenia. Przez ten okres można było zapoznać się z jego pracami w rozmaitych magazynach i wydawnictwach „zinopodobnych”. Czas był zatem najwyższy, aby na rynku pojawił się jego albumowy debiut.
    • Ostatnie dni Stefana Zweiga
    • Komiks: Ostatnie dni Stefana Zweiga
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2013-04-18
    • Od pewnego momentu czytelnik nie ma wątpliwości, w jakim kierunku rozwija się akcja i jak musi się ona zakończyć. Zresztą „Ostatnie dni...” to komiks biograficzny, oparty na faktach, dlatego uważam, że wcale nie spoileruję. Ponieważ nie o finał, nie o pointę w tym albumie chodzi. Od samego początku ona jest znana z życiorysu Stefana Zweiga. Główne pytanie, na które starają się odpowiedzieć autorzy brzmi: czy i w jakich okolicznościach można uznać samobójstwo za czyn moralnie uzasadniony? Dla mnie ten komiks jest właśnie o tym.
    • Powrót Króla
    • Komiks: Ołtsajders: Reaktywacja
    • Recenzja - Autor: Maciej Pałka - Data: 2015-07-24
    • Paweł Gierczak po długiej nieobecności nie zasypia gruszek w popiele i powraca do swojej sztandarowej serii.