reklama baner reklama

Nowe Teksty

Długa droga
Sus o "Coś wiecej, czegoś mniej" Szyłaka
Staruszek Parker
Panic o „Spider-Man: Władza”
Cudowne chwile miłości
Kamiński o "Nie musisz się mnie bać" Sfara
Bez dymu, bez ognia
Kleszcz o 4. tomie "Thunderbolts"
Zwyczajne życie superherosa
o 1. tomie Hawkeye'a

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

    • Staruszek Parker
    • Komiks: Spider-Man: Władza
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2017-04-24
    • „Spider-Man: Władza” to dystopijna opowieść pokazująca starość Człowieka Pająka.
    • Cudowne chwile miłości
    • Komiks: Nie musisz się mnie bać
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-04-17
    • To komiks nierówny, ale jest też jednym z tych dzieł, w których rysunki, kolory i dialogi tworzą niesamowitą, wypełnioną niezwykłą energią całość, obok której nie można przejść obojętnie.
    • Bez dymu, bez ognia
    • Komiks: Thunderbolts #04: Bez litości
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-04-16
    • W drużynie Rossa następuje drobna zmiana w składzie. Niestety, poza tym wydarzeniem w albumie nie dzieje się nic wystarczająco ciekawego, żeby jego lekturę można było uznać za czas dobrze spędzony.
    • Zwyczajne życie superherosa
    • Komiks: Hawkeye #01: Moje życie to walka
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2017-04-15
    • Po seriach z najpopularniejszymi postaciami świata Marvela otrzymaliśmy właśnie cykl o Hawkeye'u - postaci mniej znanej, ale bardzo dobrze przyjętej w swoim nowym wydaniu. Czy słusznie?
    • Na ratunek Hazel
    • Komiks: Saga #06
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-04-12
    • Zarówno fani wartkiej akcji, jak i poszukujący większej głębi w popkulturze, powinni doskonale odnaleźć się w świecie kosmicznych przygód dwójki niepokornych, a zarazem bardzo zagubionych, bohaterów.
    • Dobra, krecia robota
    • Komiks: Lady S #05: Kret w Waszyngtonie
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-04-04
    • Ta seria początkowo nie zachwyciła, lecz z każdą kolejną odsłoną coraz bardziej zdobywała uznanie w moich oczach. Czy tendencja ta została utrzymana? I tak, i nie.
    • W stronę (nie)znanego
    • Komiks: Orange #2
    • Recenzja - Autor: Karol Wiśniewski - Data: 2017-03-28
    • „Orange” jest mangą dla nastoletnich czytelników. Teoretycznie to romans z cyklu „gdybym tylko mogła cofnąć czas”, w praktyce jednak pojawiają się bardziej dramatyczne akcenty, nadające opowieści głębszego wymiaru.
    • Pod piracką banderą
    • Komiks: Y - ostatni z mężczyzn. Tom 3
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-27
    • Trzeci tom Ygreka udowadnia, że nawet jeśli zwroty akcji nam spowszedniały, a tempo opowieści nie do końca odpowiada naszym standardom, to bohaterowie niezmiennie przyciągają i każą czekać na ciąg dalszy.
    • James Leski
    • Komiks: Bradl
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-03-24
    • Kazimierza Leski jest postacią niezwykle barwną i nietuzinkową. Inżynier, żołnierz, agent wywiadu, powstaniec - w każdej z tych ról rodowity Warszawiak odnajdywał się co najmniej świetnie. Jeśli za komiks o perypetiach takiej osobowości zabierają się wysokiej klasy profesjonaliści, oczekiwania są co najmniej duże.
    • Krzyżem i toporem
    • Komiks: Eryk Rudy. Opowieść Zimowa
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-22
    • „Eryk Rudy. Opowieść zimowa” to pełna przemocy epopeja o jednym z legendarnych władców wikingów. Rozgrywająca się w ciekawych czasach, na tle wojny pogan z chrześcijanami, przyprawiona odrobiną magii, na równi przygnębia i fascynuje.
    • Zagubione w narracji
    • Komiks: Małe pożegnanie
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-21
    • Fantastyka i fantastyczne rysunki to pierwsze skojarzenia, jakie u czytelników budzi nazwisko belgijskiego artysty komiksowego Marvano. Żadnej z tych rzeczy nie znajdziecie, jednak, w albumie „Małe pożegnanie”, w którym współtwórca „Wiecznej wojny” pokazuje nieznane do tej pory oblicze.
    • Wojna i cycki
    • Komiks: Angel Wings
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-17
    • W kadrach „Angel Wings” spotykają się dwa światy: brutalna wojna i wystylizowana estetyka pin-up, dzięki czemu historia nabiera dystansu. Trzeba jednak zaznaczyć, że fabuła nie jest w tym komiksie najistotniejsza.
    • "Zabawa" w królową
    • Komiks: Baśnie #18: Maluchy w krainie zabawek
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2017-03-17
    • Daleko od rodzinnego domu, mała dziewczynka przybywa do tajemniczej Krainy Zabawek, by zostać jej królową. Jej mieszkańcy nie będą zabawkami ze sklepowych półek – miękkimi, czystymi i ładnymi dla oka...
    • Parszywa czwórka
    • Komiks: Golden Dogs #01: Fanny
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-16
    • Scenarzysta Stephen Desberg i rysownik Griffo są jednym z najpłodniejszych twórców komiksowych na rynku frankofońskim. Obaj mają też na swoim koncie naprawdę udane serie. Niestety, ich wspólne dzieło „Golden Dogs” jest co najwyżej przeciętne.
    • Wendy ma zakochanka
    • Komiks: Sisters #06: Zakochana sister
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-03-16
    • Poprzednie propozycje skierowane były dla odbiorców z młodszej grupy wiekowej. Natomiast „Zakochana sister” jest odsłoną w dużym stopniu o nastolatkach dla nastolatków. Scenarzystom trafnie udało się oddać cały ambaras i perypetie, jakie wiążą się z posiadaniem chłopaka i młodszej siostry.
    • Ziemia to za mało
    • Komiks: Liga Sprawiedliwości #07: Wojna Darkseida #01
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-03-15
    • Najwięksi herosi Ziemi, najpotężniejszy wróg Darkseid, jego równie niebezpieczny rywal Antymonitor oraz Metron to najmocniejsze dostępne karty, jakimi Geoff Johns mógł zagrać. Wybrał grę najprostszą z możliwych, wojnę o ratowanie wszechświata.
    • Wkraczając w pustkę
    • Komiks: Batman. Detective Comics #06: Ikar
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-14
    • Francis Manapul i Brian Buccellato, twórczy duet odpowiedzialny za odświeżone przygody Flasha w ramach New 52, tym razem zanurza się w mroczne zakamarki Gotham City.
    • Od kadru do opowieści
    • Książka: Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-03-14
    • Polska myśl komiksologiczna doczekała się kolejnego przedstawiciela. Paweł Gąsowski, co prawda po raz pierwszy dał się poznać, jako autor jednego z tekstów zebranych w książce "Komiks i jego konteksty" już w 2014 roku, jednak rok 2016 przyniósł jego pierwszą autorską książkę, „Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu” wydaną przez Instytut Kultury Popularnej.
    • Archeologia niczego
    • Komiks: Deadpool Classic #01
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-03-13
    • To pozycja, która z pewnością zadowoli każdego fana Wade’a Wilsona. I chyba tylko ich. Komiks ten, nie licząc bycia archeologiczną ciekawostką, ma niestety niewiele dobrego do zaoferowania.
    • Człowiek z Żelaza
    • Komiks: Blueberry #8: Apacz geronimo. OK Corall. Dust
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-03-07
    • Michael Steven Donovan przeszedł właśnie na zasłużoną emeryturę. Wydaje się nieprawdopodobne, że pomiędzy pierwszym a ostatnim albumem minęło 40 lat. Seria „Blueberry” mimo to się nie zestarzała. Wciąż pozostaje najlepszym komiksowym westernem wyprodukowanym w Europie.