reklama baner reklama

Nowe Teksty

Pod piracką banderą
Sławiński o 3. tomie Ygreka
Batman wrogiem policji z Gotham
Gierszewski o 3. tomie "Gotham Central"
Wikingowie mangowym okiem
Tymczyński o 1. tomie "Sagi Winlandzkiej"
James Leski
Kleszcz o "Bradlu"

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

    • Pod piracką banderą
    • Komiks: Y - ostatni z mężczyzn. Tom 3
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-27
    • Trzeci tom Ygreka udowadnia, że nawet jeśli zwroty akcji nam spowszedniały, a tempo opowieści nie do końca odpowiada naszym standardom, to bohaterowie niezmiennie przyciągają i każą czekać na ciąg dalszy.
    • James Leski
    • Komiks: Bradl
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-03-24
    • Kazimierza Leski jest postacią niezwykle barwną i nietuzinkową. Inżynier, żołnierz, agent wywiadu, powstaniec - w każdej z tych ról rodowity Warszawiak odnajdywał się co najmniej świetnie. Jeśli za komiks o perypetiach takiej osobowości zabierają się wysokiej klasy profesjonaliści, oczekiwania są co najmniej duże.
    • Krzyżem i toporem
    • Komiks: Eryk Rudy. Opowieść Zimowa
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-22
    • „Eryk Rudy. Opowieść zimowa” to pełna przemocy epopeja o jednym z legendarnych władców wikingów. Rozgrywająca się w ciekawych czasach, na tle wojny pogan z chrześcijanami, przyprawiona odrobiną magii, na równi przygnębia i fascynuje.
    • Zagubione w narracji
    • Komiks: Małe pożegnanie
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-21
    • Fantastyka i fantastyczne rysunki to pierwsze skojarzenia, jakie u czytelników budzi nazwisko belgijskiego artysty komiksowego Marvano. Żadnej z tych rzeczy nie znajdziecie, jednak, w albumie „Małe pożegnanie”, w którym współtwórca „Wiecznej wojny” pokazuje nieznane do tej pory oblicze.
    • Wojna i cycki
    • Komiks: Angel Wings
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-17
    • W kadrach „Angel Wings” spotykają się dwa światy: brutalna wojna i wystylizowana estetyka pin-up, dzięki czemu historia nabiera dystansu. Trzeba jednak zaznaczyć, że fabuła nie jest w tym komiksie najistotniejsza.
    • "Zabawa" w królową
    • Komiks: Baśnie #18: Maluchy w krainie zabawek
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2017-03-17
    • Daleko od rodzinnego domu, mała dziewczynka przybywa do tajemniczej Krainy Zabawek, by zostać jej królową. Jej mieszkańcy nie będą zabawkami ze sklepowych półek – miękkimi, czystymi i ładnymi dla oka...
    • Parszywa czwórka
    • Komiks: Golden Dogs #01: Fanny
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-16
    • Scenarzysta Stephen Desberg i rysownik Griffo są jednym z najpłodniejszych twórców komiksowych na rynku frankofońskim. Obaj mają też na swoim koncie naprawdę udane serie. Niestety, ich wspólne dzieło „Golden Dogs” jest co najwyżej przeciętne.
    • Wendy ma zakochanka
    • Komiks: Sisters #06: Zakochana sister
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-03-16
    • Poprzednie propozycje skierowane były dla odbiorców z młodszej grupy wiekowej. Natomiast „Zakochana sister” jest odsłoną w dużym stopniu o nastolatkach dla nastolatków. Scenarzystom trafnie udało się oddać cały ambaras i perypetie, jakie wiążą się z posiadaniem chłopaka i młodszej siostry.
    • Ziemia to za mało
    • Komiks: Liga Sprawiedliwości #07: Wojna Darkseida #01
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-03-15
    • Najwięksi herosi Ziemi, najpotężniejszy wróg Darkseid, jego równie niebezpieczny rywal Antymonitor oraz Metron to najmocniejsze dostępne karty, jakimi Geoff Johns mógł zagrać. Wybrał grę najprostszą z możliwych, wojnę o ratowanie wszechświata.
    • Wkraczając w pustkę
    • Komiks: Batman. Detective Comics #06: Ikar
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-14
    • Francis Manapul i Brian Buccellato, twórczy duet odpowiedzialny za odświeżone przygody Flasha w ramach New 52, tym razem zanurza się w mroczne zakamarki Gotham City.
    • Od kadru do opowieści
    • Książka: Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-03-14
    • Polska myśl komiksologiczna doczekała się kolejnego przedstawiciela. Paweł Gąsowski, co prawda po raz pierwszy dał się poznać, jako autor jednego z tekstów zebranych w książce "Komiks i jego konteksty" już w 2014 roku, jednak rok 2016 przyniósł jego pierwszą autorską książkę, „Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu” wydaną przez Instytut Kultury Popularnej.
    • Archeologia niczego
    • Komiks: Deadpool Classic #01
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-03-13
    • To pozycja, która z pewnością zadowoli każdego fana Wade’a Wilsona. I chyba tylko ich. Komiks ten, nie licząc bycia archeologiczną ciekawostką, ma niestety niewiele dobrego do zaoferowania.
    • Człowiek z Żelaza
    • Komiks: Blueberry #8: Apacz geronimo. OK Corall. Dust
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-03-07
    • Michael Steven Donovan przeszedł właśnie na zasłużoną emeryturę. Wydaje się nieprawdopodobne, że pomiędzy pierwszym a ostatnim albumem minęło 40 lat. Seria „Blueberry” mimo to się nie zestarzała. Wciąż pozostaje najlepszym komiksowym westernem wyprodukowanym w Europie.
    • Żarty się skończyły
    • Komiks: Batman #07: Ostateczna rozgrywka
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-06
    • Scott Snyder konsekwentnie rozwija swój plan wywracania uniwersum Mrocznego Rycerza do góry nogami. W „Ostatecznej rozgrywce” posuwa się dalej niż kiedykolwiek wcześniej.
    • Spartanie wracają na tarczy
    • Komiks: 300
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-03-05
    • Komiksem „300” blisko dwanaście lat temu zadebiutowało na naszym rynku wydawnictwo Taurus Media. Teraz legendarne dzieło Franka Millera, które do niedawna można było kupić tylko na Allegro w cenie używanego samochodu, powraca na rynek dzięki Egmontowi. Niestety, nowa edycja rozczarowuje.
    • Totalnie nie dla każdego
    • Komiks: Totalnie nie nostalgia
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-03-04
    • Komiks "Totalnie nie nostalgia" jest dziełem bardzo dobrze napisanym i narysowanym, oryginalnym i poruszającym trudne sprawy, ale nie mogę nazwać go wybitnym.
    • To szaleństwo!
    • Komiks: 300
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-02-26
    • "300" pozostaje autorską interpretacją historii, przypowieścią o tym, że siła charakteru może być ważniejsza od potęgi stającej naprzeciw armii. Prosta opowieść stała się świetnym materiałem dla niebanalnej strony wizualnej.
    • Nieśmiertelny vs nieumarli
    • Komiks: Deadpool #05: Wyzwanie Drakuli
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2017-02-25
    • Każda potwora znajdzie swego amatora - taką refleksję zdaje się przynosić piąty tom Deadpoola. Czy jednak wygadany najemnik, wampiry, demony i miłość to dobre połączenie?
    • Witaj w świecie komiksów!
    • Książka: Komiks na świecie i w Polsce
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-02-25
    • Ciekawa pozycja skierowana przede wszystkim do nowicjuszy chcących poszerzyć swoją wiedzę i odnaleźć w jednym miejscu bogactwo komiksu. Jej plusem są przystępny język i syntetyczne ujęcie tematu.
    • Witamy w Klubie 27
    • Komiks: Love in vain. Robert Johnson 1911-1938
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-02-22
    • To album dla kilku grup czytelników. Na pewno sięgnąć powinien po niego każdy, kto ceni nietuzinkową i dopracowaną stronę wizualną - dopiero co skończyłem czytać, a już mam ochotę otworzyć ten komiks ponownie, by tylko przeglądać obrazki.
    • Ultrasi
    • Komiks: BARRAS
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-02-22
    • Być może „Barras” jest znakomitym komiksem. Może po lekturze kolejnych zeszytów stwierdzę, że to arcydzieło. Na razie jednak dzieło Emilio Utrery pozostawiło mnie obojętnym.