baner

Recenzje

    • Nie takie typowe postapo
    • Komiks: Łasuch #02
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2019-01-23
    • Postaopkalipsa w wydaniu Jeffa Lemire’a ma sporo typowych elementów, ale miejscami nie można mu też odmówić oryginalności.
    • Pożegnanie z Diabłem
    • Komiks: Daredevil. Nieustraszony #06
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-22
    • Konkluzja runu Eda Brubakera jest tyleż zaskakująca, co zasmucająca dla czytelnika. Zaskakująca, bo stawia Murdoka w zupełnie nowej sytuacji, która ponownie wywraca całe jego życie (a przynajmniej to, co z niego zostało) do góry nogami. Smutek odczują natomiast ci, którzy wiedzą, jak potoczyły się dalsze losy Śmiałka.
    • Skarbiec Al-Kaidy
    • Komiks: Ghost Money
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-01-21
    • „Ghost Money” to mieszanka political fiction i cyberpunka, w której autorzy zabierają czytelnika w podróż po świecie niedalekiej przyszłości. A jak to czasami bywa z podróżami, u niektórych może pojawić się jetlag.
    • Kacza klasyka
    • Komiks: Kaczogród Carla Barksa. Powrót do Klondike i inne historie z lat 1952–1953
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-16
    • „Powrót do Klondike” i „Moja snów dolina” to ułożone chronologicznie zbiory opowieści Barksa z lat 1952-1953 (tom pierwszy) i 1953-1954 (tom drugi), wśród których znajdziemy zarówno zabawne jednoplanszówki, błyskotliwe ten-pagery (historie na 10 stron) i dłuższe, bardziej rozbudowane fabularnie historie.
    • Inwazja porywacza ciał
    • Komiks: Pusty człowiek
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-01-13
    • „Pusty człowiek” to przykład przeciętnej historii o starciu rządowych agentów z demonicznymi siłami.
    • Finał wyczekany
    • Komiks: Tajne wojny
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2019-01-11
    • Drogę do celu, którym jest ten album, można byłoby śmiało skrócić o połowę, nic nie tracąc, a nawet zyskując. Niemniej dotarliśmy do finału, a ten na pewno należy uznać za godny tak długiego rozwinięcia.
    • Wow x 5
    • Komiks: Hellboy. Tom 5: Zew ciemności. Dziki Gon
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2019-01-09
    • Przekleństwem bardzo wielu, nawet najlepszych serii jest nieubłagany spadek jakości, ale piąty już tom przygód Hellboya udowadnia, że nie tylko nie zawsze tak musi być, bo poziom może wręcz wzrosnąć!
    • Dziki dziki zwierz
    • Komiks: Pets
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2019-01-08
    • "Pets" ma być wstępem do rozległego uniwersum. Dla mnie to brzmi wręcz jak pogróżka...
    • Zwykle życie z inwazją kosmitów w tle
    • Komiks: Invincible #02
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-03
    • W drugim tomie „Invincible” Robert Kirkman i Ryan Ottley z powodzeniem kontynuują to, co działało w tomie pierwszym – bawią się znanymi superbohaterskimi motywami, a epickie potyczki między superbohaterami a superłotrami przeplatają dobrze zarysowaną obyczajówką.
    • Nikt nie wygrał
    • Komiks: Podboje #04: Śmierć króla
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2019-01-01
    • „Podboje” wreszcie dobiegły końca. Wypadałoby się cieszyć, ale przez zmarnowany potencjał ogarnia mnie przede wszystkim smutek. Czy jeszcze kiedykolwiek ktoś będzie chciał stworzyć i wydać komiks o Scytach bądź Hetytach?
    • Zanim nadszedł Lemire
    • Komiks: Planetary. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-31
    • Na przełomie tysiącleci ukazało się kilka naprawdę niezwykłych rzeczy w komiksowej branży. Niewątpliwie jedną z nich była seria Planetary, na którą przyszło nam w Polsce czekać dość długo. Ale było warto.
    • Córka szuka Czarnego Młota
    • Komiks: Sherlock Frankenstein i Legion Zła
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2018-12-31
    • „Sherlock Frankenstein i Legion Zła” to tytuł, który zapowiadał pulpową jazdę bez trzymanki. Zamiast tego dostaliśmy dość leniwy kryminał, który może i rozgrywa się w świecie tętniącym życiem i pełnym barwnych postaci, ale sam w sobie jest niezbyt fascynujący.
    • Jason vs Rekin
    • Film: The Meg
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2018-12-30
    • Fani rekinów dostaną morderczego rekina. Fani Stathama - dostaną Stathama.
    • Dobre rzeczy trwają krótko
    • Komiks: Zabij albo zgiń #04
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-30
    • Wszystko co dobre kiedyś się kończy, dlatego wbrew logice niektóre przeciętne serie trwają w nieskończoność, a Dylan i jego pokręcony świat zamykają się w czwartym, ostatnim albumie.
    • Conan grabi, zabija i używa bez zmian
    • Komiks: Conan. Miasto złodziei
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-29
    • W pierwszym integralu czytelnik mógł zapoznać się z obszerną genezą wprowadzającą w świat Conana z Cymerii aż do jego wczesnych wielkich przygód. W drugim tomie nie znajdziemy wiele więcej nowości w stosunku do poprzednika poza ... nowymi przygodami. To dobrze i źle.
    • Nosił Rosomak razy kilka
    • Komiks: Wolverine. Jason Aaron. Tom 4
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2018-12-28
    • Trudno w zasadzie osądzić, czy Aaron pisze tak kuriozalne historie dla żartu, czy też orientuje się gdzieś po drodze, że puścił się barierki, i włącza mu się autoironia (która momentami nawet nieźle gra).
    • Walka o film
    • Film: Młodzi Tytani: Akcja! Film
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2018-12-25
    • Tym, co jednak najbardziej ujęło mnie w kinowej przygodzie Młodych Tytanów, jest zabawa z widzem na poziomie meta, której ci młodsi, niby docelowi widzowie, raczej nie docenią.
    • Zabawa z morałem
    • Film: Młodzi Tytani: Akcja! Szkolne szaleństwo
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2018-12-24
    • Konserwatywni fani świata DC, którzy oczekują zgodności z kanonem, mogą sobie ten serial odpuścić. Dla fanów gotowych na garść nieco mniej konwencjonalnych żartów i zabaw konwencją serialowi Młodzi Tytani mogą być niezłą rozrywką niezależnie od wieku.
    • Kto zdzierży panią Thor?
    • Komiks: Thor #02: Kto dzierży młot?
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2018-12-20
    • To, kim jest pani Thor, można było spokojnie wywnioskować już przy okazji poprzedniego tomu. Jednakże to, że rewelacja ta nijak mnie nie zaskoczyła, jest najmniejszym problemem tego komiksu.
    • Jeśli Batman już się Wam przejadł
    • Komiks: Superman #04: Czarny świt
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-18
    • Tomasi wspierany przez utalentowanych artystów ponownie udowadnia, że można robić dobre komiksy dla młodszych i starszych czytelników, a zagrożenie wcale nie musi mieć globalnej skali. Bo czyż to nie na najbliższych najbardziej nam zależy?
    • Antologia na miarę króla
    • Komiks: Aquaman. Antologia
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-16
    • Kim jest Aquaman? Skąd się wziął? Czy jego filmowe wcielenie bardzo różni się od komiksowej wersji? Antologia je przygód odpowie na te i wiele innych pytań. I już na wstępie zachęcam do sięgnięcia po nią.
    • Kaijū, Kain i Abel
    • Komiks: Giants
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2018-12-12
    • „Giants” to komiks, który robi świetne pierwsze wrażenie. Okładka, opis, przykładowe strony – każdy z tych elementów sprawia, że potencjalny czytelnik spodziewa się pulpowej rozrywki na najwyższym poziomie.