Nowe Teksty

W tym mieście mieszkają mordercy
Wronka o "Palcojad. Tom 1"
Plastikowy Spider-Man
Panic o "Amazing Spider-Man #01: Globalna sieć. Wrogie przejęcie"
Diabeł w szczytowej formie
Kleszcz o "Hellboy. Tom 6: Burza i pasja. Piekielna narzeczona"
Spisek w Fabryce Snów
Wronka o "Podniebny Harry #02: Holywoodland"
Zbir versus ZombieŚwiat
Słoński o "The Goon. Tom 1"

Zapowiedzi

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

baner

Recenzje

    • W tym mieście mieszkają mordercy
    • Komiks: Palcojad. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2019-03-21
    • Zaskakujące połączenie horroru i thrillera w małomiasteczkowych klimatach. Udana opowieść, podczas czytania której nie trzeba jednak uważać na palce.
    • Jesteśmy zawodem
    • Film: Venom
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2019-03-07
    • Film praktycznie bez zalet, ale o wielu wadach, a odejście od komiksowego pierwowzoru jest tylko pierwszą i w zasadzie najmniej istotną z nich.
    • Superdzieciaki dojrzewają do bycia superbohaterami
    • Komiks: Runaways #02
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-03-05
    • Drugi tom „Runaways” czytało mi się lepiej niż album otwierający cykl – historie nie są tak rozwlekłe, dzieje się sporo, a sami bohaterowie zachowują się wreszcie choć trochę bardziej poważnie.
    • Sophisticated suspense
    • Komiks: Saga o Potworze z Bagien. Tom 2
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-03-03
    • Kto czytał tom pierwszy, ten wie, czego się spodziewać po drugim – pulpowych fabuł z pogranicza grozy i groteski, które uszlachetnia tragizm egzystencjalny głównego bohatera.
    • Superdzieciaki na gigancie
    • Komiks: Runaways #01
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-02-27
    • Dotychasz wydane w Polsce serie Vaughana pokazały, że scenarzysta nieźle radzi sobie z zakończeniami, ale środkowe akty swoich historii często przeciąga do przesady. „Runaways” niestety powiela ten schemat.
    • Polował Predator razy kilka
    • Film: Predator
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2019-02-26
    • Rozumiem zawód ortodoksów, ja przez większość czasu bawiłem się jednak całkiem dobrze.
    • Samotność buca
    • Komiks: Wilson
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2019-02-20
    • „Wilson” to komiks, który z każdą kolejną stroną weryfikuje oczekiwania odbiorcy. Początkowe nadzieje szybko ustępują miejsca rozczarowaniu, które również nie trwa zbyt długo, zaś sam finał należy uznać za nad wyraz udany. Oczywiście dla czytelnika, a nie samego bohatera...
    • Początek końca
    • Komiks: B.B.P.O: Plaga żab #04
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2019-02-09
    • Myliłby się ten, kto uznałby B.B.P.O. za odcinanie kuponów i odpryskową serię ciągniętą po odejściu z Biura Hellboya.
    • Corto Maltese i poszukiwacze zaginionego klejnotu
    • Komiks: Corto Maltese. Baśń wenecka
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2019-02-01
    • Lektura tego tomu, dość innego od poprzednich przygód Maltese, to czysta przyjemność, lekka lektura, która powinna przypaść do gustu zarówno fascynatom europejskiej klasyki, jak i miłośnikom opowieści przygodowych pokrewnych z filmami Lucasa czy Spielberga.
    • Do dna
    • Komiks: Pijak
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-02-01
    • Jakob Hinrichs w opartym na powieści Hansa Fallady „Pijaku” mierzy się z tematem uzależnienia.
    • Ballady i romanse
    • Komiks: Sambre
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-28
    • W „Sambre” szaleństwo idzie w parze z wielką miłością, zdrada rodzi morderstwo, a tajemnica zamożnego rodu miesza się z krwawymi wydarzeniami historycznymi. Autorzy, Bernard Yslaire i Balac, zabierają czytelnika do czasów rewolucji 1848 roku, a część akcji rozgrywa się na ulicach Paryża podczas Wiosny Ludów.
    • Nie takie typowe postapo
    • Komiks: Łasuch #02
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2019-01-23
    • Postaopkalipsa w wydaniu Jeffa Lemire’a ma sporo typowych elementów, ale miejscami nie można mu też odmówić oryginalności.
    • Pożegnanie z Diabłem
    • Komiks: Daredevil. Nieustraszony #06
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-22
    • Konkluzja runu Eda Brubakera jest tyleż zaskakująca, co zasmucająca dla czytelnika. Zaskakująca, bo stawia Murdoka w zupełnie nowej sytuacji, która ponownie wywraca całe jego życie (a przynajmniej to, co z niego zostało) do góry nogami. Smutek odczują natomiast ci, którzy wiedzą, jak potoczyły się dalsze losy Śmiałka.
    • Skarbiec Al-Kaidy
    • Komiks: Ghost Money
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-01-21
    • „Ghost Money” to mieszanka political fiction i cyberpunka, w której autorzy zabierają czytelnika w podróż po świecie niedalekiej przyszłości. A jak to czasami bywa z podróżami, u niektórych może pojawić się jetlag.