reklama baner reklama

Nowe Teksty

Samotność buca
Panic o "Wilsonie"
Wyrzuty sumienia Franka C.
Kleszcz o "Bloodshot: Odrodzenie #01: Kolorado"
Generyczność frankofona
Tymczyński o "Lady S #08: Racja stanu"
Okładka miesiąca: luty 2019
Chmielewski wybiera okładkę miesiąca
Dokąd zmierzamy, panie Vaughan?
Sus o 3. i 4. tomie "Paper Girls"

Zapowiedzi

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

baner

Recenzje

Recenzje na literę W:

    • Na ratunek Rudemu
    • Komiks: W imieniu Polski Walczącej #03: Akcja pod Arsenałem
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-04-13
    • Historia dzielnych harcerzy z Szarych Szeregów jest jednym z piękniejszych świadectw odwagi i ofiarności wobec ojczyzny prezentowanych w toku nauczania w szkołach. Po powieści i filmie losy Alka, Rudego i Zośki doczekały się także komiksowej odsłony.
    • Wilk wilkowi wilkiem
    • Komiks: W obcej skórze
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2014-12-19
    • Często pełnometrażowe debiuty zawodzą, zwłaszcza gdy autor dał się już dobrze poznać z krótszych form. Jak wypadła autorka, która nie dała nam jeszcze przedsmaku swoich możliwości?
    • Zombie Bragon
    • Komiks: W poszukiwaniu Ptaka Czasu #09: Złodziej woli
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2018-01-07
    • Przed lekturą obawiałem się, czy uniwersum Akbaru nie straci spójności, czy historia nie rozmieni się na drobne, czy autorzy nie będą przynudzać. Uff, na szczęście okazało się, że zupełnie niepotrzebnie się zamartwiałem.
    • Krwawa konfrontacja Łowcy i Bragona
    • Komiks: W poszukiwaniu Ptaka Czasu #3: Łowca
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2015-12-20
    • Wielka saga fantasy „W poszukiwaniu Ptaka Czasu”, składająca się z ośmiu tomów, nieubłaganie zbliża się do finału. Przede mną leży już przedostatnia część, która nosi tytuł „Łowca”. Rzecz ukazał się całkiem niedawno, bo pod koniec listopada. Warto wspomnieć, że w Polsce jest to już trzecie wydanie tej historii napisanej przez Serge'a Le Tendre'a, a narysowanej przez Régisa Loisela.
    • W poszukiwaniu Ptaka Czasu #6: Księga Bogów
    • Komiks: W poszukiwaniu Ptaka Czasu #6: Księga Bogów
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2014-07-25
    • „Księga Bogów” to rasowe fantasy i to w najlepszym wydaniu, bo przygodowym. Dlatego obok fantastycznych stworzeń, obcych ras, osobliwej flory, mamy także poszukiwanie magicznego artefaktu (tytułowa Księga) oraz trudności, które piętrzą się przed bohaterami pragnącymi ze wszystkich sił zrealizować zadanie. Każde z nich chce wypełnić swoją misję…
    • Pojedynek na łące wśród czerwonych motyli
    • Komiks: W poszukiwaniu Ptaka Czasu #7: Droga łowcy
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2014-09-28
    • Ze wszystkich wznowionych w tym roku tomów „W poszukiwaniu Ptaka Czasu” ten jest najciekawszy i zarazem najbardziej atrakcyjny wizualnie. Warto album nabyć i przyjechać z nim do Łodzi na 25. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier, ponieważ Régis Loisel – scenarzysta i autor storyboardów – będzie jednym z gości imprezy, więc jest szansa na autograf.
    • Rycerz Bragon zatacza koło
    • Komiks: W poszukiwaniu Ptaka Czasu #8: Rycerz Bragon
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2015-02-16
    • „Rycerz Bragon” to już ostatnia część cyklu „W poszukiwania Ptaka Czasu”. Miałem wątpliwości, czy zeszyt udźwignie opowieść snutą w wcześniejszych tomach, czy scenarzystom uda się pozamykać wszystkie wątki i sprawnie przejść do wydarzeń już wcześniej opowiedzianych (pamiętajmy, że serial jest prequelem przygód Pelissy oraz Bragona).
    • Wampir na ścieżkach miłości
    • Komiks: Wampir
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2016-06-20
    • Do komiksowego pochodu wampirów, dzięki wydawnictwu Timof i cisi wspólnicy, dołączył nieśmiały Fernand (przypominający nieco tytułowego antagonistę z filmu „Nosferatu” Friedricha Murnaua) stworzony przez Joanna Sfara.
    • Krwiopijcy na Czarnym Lądzie
    • Komiks: Wampiry
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2018-07-06
    • To nie jest komiks zły, to komiks któremu można dać szansę, ale który nie w pełni wykorzystuje swój potencjał, i który pewnie z czasem zaginie - zarówno na półkach, jak i w pamięci jego czytelników.
    • Droga wojownika
    • Komiks: Warpaint
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2018-11-19
    • Pozycja godna uwagi każdego sympatyka podań czy fantastyki, otwierająca się rozbuchaną akcją, by potem pójść w stronę bardziej introspektywną i wpisać się w dużo większą narrację.
    • Wartownicy #1: Stalowe żniwa
    • Komiks: Wartownicy #1: Stalowe żniwa
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2014-09-08
    • Superbohater musi po raz kolejny obronić niewinnych, a także zaprowadzić ład i pokój. Tym razem straceńca, który nie chce, ale musi ratować swoją ojczyznę, wykreowali do spółki Francuz z Argentyńczykiem. Czy ich dzieło da się zestawić z amerykańskimi przygodami herosów w trykotach?
    • Stal, olej, braterstwo
    • Komiks: Wartownicy #2: Wrzesień 1914. Marna
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2014-09-10
    • Na okładce pierwszego tomu zmechanizowany wojak dumnie powiewał flagą Francji. Tym razem niesie ciało jednej z ofiar wojny. W kolejnych przygodach jego ręce zaczyna pokrywać krew.
    • Inna
    • Komiks: Wąż wodny
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2018-04-05
    • Skupiając się na rozterkach wewnętrznych bohaterki, autor porusza problem wyobcowania oraz braku akceptacji.
    • WE3
    • Komiks: WE3
    • Recenzja - Autor: Olaf Pierzak - Data: 2006-04-07
    • Taurus Media to na naszym rynku debiutant – przyświeca mu zaś chlubny cel zapełnienia „luk” w rodzimych sklepach komiksowych.
    • Whiteout: Zamieć
    • Komiks: Whiteout #1: Zamieć
    • Recenzja - Autor: Yaqza, Azirafal, Maciej Kowalski - Data: 2006-04-27
    • Dobra to rzecz. Bardzo ciekawa, upstrzona świetnymi dialogami i monologami, interesującymi faktami i szczególikami z życia na Antarktydzie, przemawiająca do nas nostalgicznymi, smutnymi obrazami. I choć mimo wszystko jest w tym albumie trochę ciepła, przyjaźni, współpracy… to jednak głównym uczuciem pozostaje smutek. I pustka. I biel…
    • Z wietnamskiej dżungli w przestrzeń kosmiczną
    • Komiks: Wieczna wojna
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-07-19
    • W 1974 roku w amerykańskich księgarniach pojawia się powieść szerzej nieznanego wcześniej pisarza Joe Haldemana zatytułowana "Wieczna wojna". Czternaście lat później francuska oficyna Dupuis wydaje komiksową adaptację książki z rysunkami Marvano, na trwałe odciskając tym samym piętno na europejskim komiksie science-fiction.
    • Złudna wolność
    • Komiks: Wieczna wolność
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-11-30
    • Trzynaście lat po premierze ostatniej części „Wiecznej wojny” autorzy pokusili się o kontynuację swej epopei. Otwarte zakończenie, wprawdzie pozostawiające czytelnika ze złudzeniem szczęścia głównych bohaterów, pozwalało na rozszerzenie wątków i dopisanie dalszego ciągu.
    • Najlepsi z najgorszych łotrów
    • Komiks: Wieczne zło
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2016-02-01
    • Liga Sprawiedliwości poległa, superzłoczyńcy zostali wypuszczeni na wolność, a światem rządzi Syndykat Zbrodni – lustrzane, złe do szpiku kości odbicie Ligi z alternatywnego świata. Gdy zabrakło bohaterów, tylko jeden człowiek będzie mógł stawić im czoła: Lex Luthor.
    • Czterech Robinów i Matka
    • Komiks: Wieczni Batman i Robin #01
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-06-03
    • Cykl „Wieczni Batman i Robin” raczej nie będzie znaczącym dla Bat-mitologii dziełem. Lektura „jedynki” jest interesująco zbudowanym, rozrywkowym czytadłem.
    • Wakacyjna lektura
    • Komiks: Wieczni Batman i Robin #02
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-08-13
    • Niestety projekt został rozmieniony na drobne, ale mimo wszystko całość nadaje się na wakacyjną, niezobowiązującą lekturę.
    • Nietoperz na zawsze
    • Komiks: Wieczny Batman #01
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-03-31
    • Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. Ale jeśli będzie ich kilkanaście, możemy liczyć na świetną ucztę, jaka rzadko się zdarza w taśmowej produkcji zza oceanu.
    • Słabsza wieczność
    • Komiks: Wieczny Batman #02
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-07-11
    • Granica pomiędzy skomplikowaną konstrukcją a chaosem może być czasami bardzo subtelna. Przekroczenie jej powoduje, że uczucie zachwytu nad dziełem może przerodzić się w uczucie znużenia.
    • All inclusive
    • Komiks: Wieczny Batman #03
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-10-26
    • Trzeci i ostatni tom Wiecznego Batmana jest najbardziej dynamicznym i wyładowanym akcją rozdziałem obszernej opowieści.
    • Geralt z Rivii rusza na szlak
    • Komiks: Wiedźmin
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-02-06
    • Postać Geralta z Rivii dała podwaliny pod sporych rozmiarów cykl o misternej konstrukcji i wielowątkowej fabule. Zanim jednak Geralt na dobre zadomowił się na kartach powieści, stał się na tyle popularny i atrakcyjny dla innych autorów, że zaistniał także na komiksowych planszach.
    • Metawiedźmin
    • Komiks: Wiedźmin. Dom ze szkła
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2014-12-27
    • Amerykański komiks stworzony na podstawie polskiej gry bazującej na postaci wykreowanej w powieściach polskiego autora? „Dom ze szkła” wkracza całkiem udanie na popkulturowy metapoziom.
    • Nie masz pomysłu? Kopiuj!
    • Komiks: Wiedźmin. Dzieci lisicy
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2016-04-19
    • Amerykańska wersja przygód Wiedźmina nie przynosi oczekiwanych emocji. Fabularnie i graficznie jest średniakiem bez większych aspiracji.
    • Czego tu się bać?
    • Komiks: Wiedźmy
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-12-07
    • Zdradzę jedynie, że niespełna dwustustronicowy album udało mi się przeczytać dopiero za trzecim podejściem.
    • Obcy sobie ludzie w miejscach sprzyjających spontanicznym rozmowom
    • Komiks: Wielka ucieczka z ogródków działkowych
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2015-11-18
    • "Zdarzenie. 1908" narobiło sporo zamieszania na rodzimej scenie komiksowej. I mimo że nie był to debiut Jacka Świdzińskiego, to właśnie dzięki wspomnianemu dziełu wkroczył on do krajowej ekstraklasy. W związku z sukcesem tego tytułu, oczekiwania wobec kolejnego albumu były naprawdę wysokie. Świdziński jest na tyle specyficznym (zwłaszcza graficznie) twórcą, że i tak wszystkim nie jest w stanie dogodzić. Czy zadowoli chociaż tych, dla których "Zdarzenie..." było swoistym objawieniem?
    • Wieże Bois-Maury #1: Babette
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #01: Babette
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2013-09-23
    • Tytułowe wieże - „najpiękniejsze i najwyższe w całym świecie chrześcijańskim” - należą do majątku dzielnego rycerza Aymara, którego poczynania czytelnik śledzi w kolejnych tomach serii. Scenarzysta komiksu poświęca jednak więcej uwagi prostym ludziom zamieszkującym średniowieczne wsie i miasta, a losy wojaka służą jedynie nadania fabule biegu.
    • Wieże Bois-Maury #2: Heloiza de Montgri
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #02: Heloiza de Montgri
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2013-12-01
    • Błędny rycerz Aymar, główny bohater serii frankofońskiej “Wieże Bois-Maury” Hermanna Huppena znów jest w drodze powrotnej w rodzinne strony. Kolejne przygody pochodzącego z pięknych okolic Bois-Maury rycerza ponownie są pretekstem do ukazania codziennego życia przedstawicieli różnych stanów średniowiecznych czasów. Tym razem przyjdzie mu pomóc, aczkolwiek niechętnie, młodemu szlachcicowi, Bazylemu de Caulx w odzyskaniu rodowych włości z rąk groźnej szajki rozbójników.
    • Wieże Bois-Maury. Germain
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #03: Germain
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2013-12-21
    • W trzecim tomie „Wież Bois-Maury” na arenę wydarzeń powraca były kamieniarz Germain. Nędza zmusiła go do przyłączenia się do bandy rzezimieszków. Teraz sam planuje zuchwały skok. Czy cena, jaką przyjdzie zapłacić towarzyszom bohatera za marzenia o bogactwie, okaże się warta łupu?
    • Wieże Bois-Maury #4: Reinhardt
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #04: Reinhardt
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-01-26
    • W czwartym tomie serii „Wieże Bois-Maury” do kompanii Aymara dołączą niespodziewany towarzysz, rycerz Reinhardt von Kirstein. Mimo że obaj szlachcice nie darzą się sympatią, wydarzenia zmuszają ich do wspólnego kontynuowania wyprawy, podczas której Aymar pomaga Reinhardtowi odzyskać spadek po ojcu.
    • Wieże Bois-Maury #5: Alda
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #05: Alda
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-03-11
    • W piątym tomie rewelacyjnej serii Hermanna Huppena rycerz Ayar i jego wierny giermek Oliwera docierają do ziem starego przyjaciela rycerza, Yvona Portela. Jakie tajemnice kryje dawno niewidziany kompan?
    • Aymar spotyka Thorgala
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #06: Sigurd
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-10-13
    • Po półrocznej przerwie Wydawnictwo Komiksowe ruszyło z drugim sezonem „Wież Bois-Maury”, obejmującym albumy od szóstego do dziesiątego, ostatniego. Wprawdzie obawy o dokończenie serii wydawnictwo rozwiało już bardzo dawno temu, to jednak brak jakichkolwiek przesunięć i poślizgów przyjąłem z niemałą radością. Podobnie jak poprzednio, kolejne części ukazywać się będą w odstępach mniej więcej miesięcznych.
    • Zburzony mit rycerza
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #07: William
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-12-23
    • Po wizji odczytanej jako znak rycerz Aymar wyrusza z krucjatą do Ziemi Świętej. Towarzyszy mu młody William, syn przyjaciela. Bohater obiecuje mieć na oko młodzieńca...
    • Muzułmańskie oblicze Ziemi Świętej
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #08: Seldżuk
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2015-01-22
    • Mimo że tom ósmy nieubłaganie zbliża czytelnika do końca znakomitej serii komiksowej odpowiadającej o trudnych losach Aymara de Bois-Maury, bohater zdaje się być dalej od celu swej wędrówki niż kiedykolwiek. Akcja "Seldżuka" rozgrywa się bowiem w spalonej słońcem Ziemi Świętej.
    • Rozstania i powroty
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #09: Khaled
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2015-02-14
    • Aymar de Bois-Maury kontynuuje swoją tułaczkę po Ziemi Świętej. Ubogi, choć niezwykle dzielny i waleczny rycerz nie przepuszcza żadnej okazji do walki z niewiernymi muzułmanami. A jeśli przy okazji da się jeszcze zarobić...
    • Coś się kończy, coś się zaczyna
    • Komiks: Wieże Bois-Maury #10: Olivier
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2015-03-09
    • Wraz z dziesiątym tomem serii “Wieże Bois-Maury” kończy się długa tułaczka rycerza Aymara. Dzielny wojak zwiedził najdalsze zakątki średniowiecznego świata, mimo że jego cel wcale nie był tak odległy. Jego szlak ku odzyskania rodowych ziem wiódł przez gościńce Europy aż po spaloną słońcem Ziemię Świętą.
    • Wilq negocjator
    • Film: Wilq negocjator
    • Recenzja - Autor: Łukasz Chmielewski - Data: 2014-06-23
    • Polski komiks jakoś nie miał na ogół szczęścia do animacji. Czy Wilq, postać stworzona przez braci Minkiewiczów będzie przełomem?
    • Samotność buca
    • Komiks: Wilson
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2019-02-20
    • „Wilson” to komiks, który z każdą kolejną stroną weryfikuje oczekiwania odbiorcy. Początkowe nadzieje szybko ustępują miejsca rozczarowaniu, które również nie trwa zbyt długo, zaś sam finał należy uznać za nad wyraz udany. Oczywiście dla czytelnika, a nie samego bohatera...
    • Młodzi patrioci, do broni!
    • Książka: Wojenna odyseja Antka Srebrnego 1939-1944. Pakiet
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-03-01
    • IPN od pewnego już czasu stawia także na komiks historyczny, mając na swoim koncie już sporo tego typu publikacji. O ile do tej pory były one skierowane raczej do starszej młodzieży, tak teraz, dzięki serii „Wojenna odyseja Antka Srebrnego 1939 - 1944” Tomasza Robaczewskiego i Huberta Ronka dzieje polskich żołnierzy na frontach II wojny światowej mogą poznawać także młodsi odbiorcy.
    • Wojna Domowa
    • Komiks: Wojna Domowa
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2013-02-12
    • Mucha żegna się z Marvelem w wielkim stylu. „Wojna Domowa” to komiks niezwykle ważny - przełomowy, medialny, mający na koncie ogromny sukces finansowy i wyznaczający nową drogę dla przyszłych komiksów tego wydawnictwa. Co najważniejsze - jest to równocześnie świetnie napisany i doskonale zilustrowany tytuł, który - mimo upływu lat - pozostaje świeży.
    • Starcie dwóch herosów
    • Komiks: Wojna Domowa
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-02-22
    • Dobra historia z trykotami nie wymaga kosmicznych zagrożeń i ratowania świata przed nieuniknioną zagładą. Mark Millar udowadnia po raz kolejny, że jest mistrzem w swoim fachu, tworząc jedną z najlepszych opowieści z herosami w roli głównej.
    • Banda Robinów kontra Sowy
    • Komiks: Wojna Robinów
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-07-05
    • „Wojna Robinów” to sporej objętości crossover, który przetoczył się przez kilka okołobatmanowych serii i bez ich znajomości nie ma sensu go czytać.
    • Dużo hałasu o nic
    • Komiks: Wolfram
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-08-04
    • Marcello Quintanilha zabiera nas w świat pełen bohaterów, którzy – niczym reaktor w stanie krytycznym – są tak niestabilni, że niewielka zmiana równowagi wystarczy im do niekontrolowanego wybuchu.
    • Wolverine
    • Film: Wolverine
    • Recenzja - Autor: Łukasz Chmielewski - Data: 2013-08-01
    • Yakuza, piękne kobiety i Wolverine, któremu zaoferowano dar śmiertelności. Takie połączenie nie może być złe i nie jest.
    • Do piekła i z powrotem
    • Komiks: Wolverine. Jason Aaron. Tom 3
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2018-08-02
    • Trzeci tom Aaronowego Logana to przyzwoite czytadło. Wprawdzie szpony Wolverine'a i pióro Aarona nieco się stępiły, ale w dalszym ciągu mamy do czynienia z dużo przyjemniejszą lekturą niż serie tego autora wydane w ramach Marvel Now.
    • Nosił Rosomak razy kilka
    • Komiks: Wolverine. Jason Aaron. Tom 4
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2018-12-28
    • Trudno w zasadzie osądzić, czy Aaron pisze tak kuriozalne historie dla żartu, czy też orientuje się gdzieś po drodze, że puścił się barierki, i włącza mu się autoironia (która momentami nawet nieźle gra).
    • Wolverine. Logan
    • Komiks: Wolverine. Logan
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-08-08
    • Od czasu kiedy Mucha Comics przygotowuje Hachette kolejne tomy Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela, wydawnictwo to zarzuciło publikowanie tytułów tego amerykańskiego molocha. Fani marvelowskich trykotów i tak nie mają powodów do narzekań, a czytelnicy mają okazję poznać ofertę innych amerykańskich wydawców. Pokusa sięgnięcia po pewniaka w postaci publikacji przygód jednego z popularniejszych bohaterów uniwersum Marvela okazała się jednak silniejsza.
    • Wolverine. Geneza
    • Komiks: Wolverine: Geneza
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2014-04-23
    • Trzech zaprawionych w boju autorów zabrało się za jeden z najbardziej fascynujących tematów komiksowych wszech czasów - młodość Logana. Kim jest? Skąd się wziął? Czy komiks od początku skazany na sukces udźwignął spoczywającą na nim odpowiedzialność?
    • Między Hadesem a Olimpem
    • Komiks: Wonder Woman #02: Trzewia
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2015-05-06
    • Wonder Woman poznała tajemnicę swojego pochodzenia i wplątała się w rozgrywki bogów. Czy uda jej się obronić tych, na których jej zależy?
    • Uczennica boga wojny
    • Komiks: Wonder Woman #03: Żelazo
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2015-07-09
    • Altruizm i troska o los bezbronnych wpakowała Wonder Woman w nieliche kłopoty. Znowu ktoś musi uratować cały świat.
    • Pierworodny kontratakuje
    • Komiks: Wonder Woman #04: Wojna
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-02-02
    • Brian Azzarello w poprzednich tomach serii sprawnie przetasował i rozdał karty głównym rozgrywającym. Czas na hasło 'sprawdzam'.
    • Bogini wojny
    • Komiks: Wonder Woman #05: Ciało
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-06-17
    • Kolejny tom Wonder Woman podąża tą samą ścieżką, które wytyczyły poprzednie zbiorcze wydania serii.
    • Po czym rozpoznać prawdziwą kobietę?
    • Komiks: Wonder Woman #06: Kości
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-11-25
    • Albo DC w tajemnicy podmieniło scenarzystę, albo Azzarello przed przekazaniem cyklu w inne ręce postanowił wrócić w koleinę historii o wielkiej mocy, która pociąga za sobą wielką odpowiedzialność.
    • Superfeministka
    • Komiks: Wonder Woman. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-08-04
    • Superbohaterskie parytety płci i szklany sufit dla kobiet w trykotach? Wonder Woman według Grega Rucki próbuje eksplorować takie zagadnienia.
    • Kumple, muzyka... i bezmiar wrażliwości
    • Komiks: Wpatrzeni ze wzgórza
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2016-10-22
    • Przyjaciele i muzyka - właśnie wokół nich kręci się fabuła najnowszego komiksu Norberta Rybarczyka, który na początku roku został udostępniony za darmo w sieci, a teraz - w nieco poprawionej wersji - ukazał się po polsku i angielsku drukiem, a wersja francuska ma zadebiutować na festiwalu Angouleme w 2017 roku.
    • Od kadru do opowieści
    • Książka: Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-03-14
    • Polska myśl komiksologiczna doczekała się kolejnego przedstawiciela. Paweł Gąsowski, co prawda po raz pierwszy dał się poznać, jako autor jednego z tekstów zebranych w książce "Komiks i jego konteksty" już w 2014 roku, jednak rok 2016 przyniósł jego pierwszą autorską książkę, „Wprowadzenie do kognitywnej poetyki komiksu” wydaną przez Instytut Kultury Popularnej.
    • Wróg dla młodszych
    • Komiks: Wróg
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-12-11
    • Wojna postrzegana oczami dziecka bardzo często jawi się jako coś atrakcyjnego i ciekawego. Gry komputerowe czy filmy wojenne (szczególnie kasowe produkcje nastawione na masowego widza), skupiając się na samej akcji, ukazują konflikt od tej ciekawszej dla widza strony, jako sposób na zdobycie chwały i wykazanie się nadzwyczajnymi umiejętnościami.
    • Wstrząs czy zwykłe tąpnięcie?
    • Komiks: Wstrząs
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-06-07
    • Drugim komiksem, jaki ukazał się nakładem wydawnictwa Fantasmagorie, jest czarno-biała antologia komiksów grozy z rewelacyjną okładką, zwiastującą naprawdę ciekawą zawartość. Czy jednak te rozbudzone oczekiwania zostały spełnione?
    • Nie bądź beksą, mówi Żaba
    • Komiks: Wszystko będzie dobrze
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2014-11-03
    • W egmontowskim zestawie pięciu „komiksów dla dzieci”, które ukazały się jako pokłosie konkursu im. Janusza Christy znajduje się album „Wszystko będzie dobrze”, który przeznaczony jest dla młodszej młodzieży. Główna bohaterka ma 10 lat, a jej życiowe problemy wiążą się z dramatyczną sytuacją rozwodu rodziców.
    • Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o piłce...
    • Komiks: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o piłce...
    • Recenzja - Autor: Paweł Sawicki - Data: 2006-06-19
    • Kultura Gniewu okazała się selekcjonerem lepszym niż Paweł Janas, ale i nasi rodzimi twórcy - reprezentanci wykazali się sporymi umiejętnościami technicznymi i w zdecydowanej większości stanęli na wysokości zadania. Na łamach antologii spotkali się uznani twórcy komiksowi z pracującymi dopiero na swoje nazwisko oraz kompletnymi debiutantami.
    • Wykiwani
    • Komiks: Wykiwani
    • Recenzja - Autor: Damian "Damex" Maksymowicz - Data: 2009-09-25
    • Rogate bóstwo z tajemniczej wyspy
    • Komiks: Wyspa kamieni
    • Recenzja - Autor: Łukasz Chmielewski - Data: 2014-11-09
    • Jeśli Majorka i Minorka kojarzą ci się wyłącznie z Ibizą i imprezą, to ten komiks jest dla ciebie. Wyprowadzi cię z błędu i pokaże, że archeologia może być super.
    • Sam pośród pań
    • Komiks: Wyspa kobiet
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2016-06-24
    • Dziś miarą siły kobiety jest to, o ile więcej zarabia od swojego męża, a miarą zadbania mężczyzny jest to, jak często chodzi do kosmetyczki. Na szczęście jeszcze jest miejsce na takie komiksy jak "Wyspa kobiet" Zanzima.
    • Na tropie pieska
    • Film: Wyspa psów
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2018-09-14
    • "Wyspa psów" to film praktycznie bez wad, pięknie zrealizowany, świetnie brzmiący, zabawny i niegłupi, a co najważniejsze - fascynujący wizualnie, momentami w swojej lalkowej kameralności rozbuchany do przesytu.