reklama baner reklama

Nowe Teksty

Co przyniesie przyszłość?
Gierszewski o 1. tomie "Pożogi"
Większy świat
Tymczynski o 2. tomie "Amuletu"
Oddział miernot
Kleszcz o 1. tomie "Oddziału Samobójców" (Odrodzenie)
Zielono mi
Kleszcz o 1. tomie "Green Arrow" (Odrodzenie)
Za 100, za 300 - październik 2017
Chmielewski typuje październikowe zakupy komiksów

Zapowiedzi

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

Recenzje na literę V:

    • Pochwała łotrostwa
    • Komiks: V jak Vendetta
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2014-11-15
    • Tragiczne i naznaczone ogromem cierpienia dzieje XX wieku odbiły się mocno na światowej literaturze. Autorzy często tworzyli swoje własne wizje alternatywnej przyszłości, ukazując świat ogarnięty uciskiem totalitarnych reżimów. Także sztuka komiksu nie uniknęła tego trudnego, ale zarazem mocno kuszącego artystów tematu. Sztandarowym dziełem jest jeden z ważniejszych komiksów Alana Moore'a i jeden z głośniejszych komiksów w ogóle, „V jak vendetta”.
    • Vagabond #2
    • Komiks: Vagabond #02
    • Recenzja - Autor: Azirafal - Data: 2006-04-09
    • Jak może zachować się człowiek przez wszystkich nazywany ‘demonem’, ‘diabłem’?
    • Vagabond #4
    • Komiks: Vagabond #04
    • Recenzja - Autor: Tokiyoshi, Yaqza, Michał "Azirafal" Młynarski - Data: 2006-05-17
    • "Vagabond" graficznie powala. On nie jest "poprawny", nie jest "miły dla oka" - zwyczajnie wbija w glebę. Wysoki poziom detalu, nowatorstwo (rysowanie niekiedy postaci znajdujących się na pierwszym planie grubymi pociągnięciami pędzla), dynamika, świetne kadrowanie...
    • Przygody dobrego człowieka w kosmosie
    • Komiks: Valerian. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Maciej Pałka - Data: 2015-06-01
    • Valerian powraca po 11 latach nieobecności w polskich księgarniach. Jak wypada odbiór klasycznego komiksu, którego pierwsza przygoda powstała pół wieku temu?
    • Metody walki z systemem
    • Komiks: Valerian. Tom 2
    • Recenzja - Autor: Maciej Pałka - Data: 2015-12-29
    • W trzech albumach pokazano trzy różne metody oporu: sabotaż, obstrukcję i informację. Za każdym razem przykryte są warstwą lukru w postaci bohaterskiej gimnastyki, która ma uatrakcyjnić lekturę. To działa! A komiksy o przygodach Valeriana (i Laureliny) czyta się świetnie, mimo że mają już po 40 lat!
    • Nie jesteśmy tu sami!
    • Komiks: Valerian. Tom 3
    • Recenzja - Autor: Maciej Pałka - Data: 2016-04-20
    • Wielka przygoda Valeriana i Laureliny trwa. W kolejnym wydaniu zbiorczym jest miejsce na widowiskowe bitwy, szczyptę sztafażu historycznego i złośliwy komentarz do amerykańskich komiksów superbohaterskich. Polskiego czytelnika czeka też nutka nostalgii z epoki Świata Młodych.
    • Najtrudniejsza misja Valeriana i Laureliny
    • Komiks: Valerian. Tom 4
    • Recenzja - Autor: Maciej Pałka - Data: 2016-11-03
    • Gdy fikcyjna data nuklearnej apokalipsy zapowiedzianej na rok 1986 stała się nad wyraz realna, autorzy przygód Valeriana i Laureliny wynajdują sprytny sposób, który obecnie znajduje się w arsenale największych graczy komiksowych, i sięgają po restart uniwersum! Tym samym wystawiają swoich bohaterów na największą do tej pory próbę. Czytelników przy okazji też.
    • Najnowsza produkcja Brubakera to taka lepsza XIII
    • Komiks: Velvet #01: U kresu
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2016-06-18
    • Ostatnimi czasy oficyna Mucha Comics nieźle sobie poczyna. Wprowadza na krajowy rynek mainstreamowe komiksy, które za oceanem mają status pozycji kultowych, ważnych i ambitnych. Niedawno do tego atrakcyjnego koszyka dorzucona została kolejna intrygująca pozycja - „Velvet”.
    • James Bond w spódnicy
    • Komiks: Velvet #02: Tajne życie umarlaków
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-01-04
    • Intryga skrojona przez Brubakera zatacza coraz szersze kręgi. Czytelnik kilka razy skutecznie zostaje wyprowadzony na manowce. Zresztą taki sam los spotyka i główną bohaterkę...