reklama baner reklama

Nowe Teksty

Piękna, zimna i zabójcza
Kamiński o "Czarna Wdowa. Powrót do domu"
Zabawa kryształkami czasu
Gierszewski o 19. tomie "Armady"
Niewolnica w Indiach
Tymczyński o 3. tomie "Rani"
Graficzny granat, fabularny niewypał
Kamiński o "Lone Sloane" Druilleta

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

Recenzje na literę F:

    • Fabryka
    • Komiks: Fabryka
    • Recenzja - Autor: Łukasz Chmielewski - Data: 2013-06-28
    • „Fabryka” Nicolasa Presla to klasyczna antyutopia. Fabuła nie jest odkrywcza, ale autor potrafi ją opowiedzieć zajmująco. Choć zakończenie jest oczywiste, to jednak to, jak Presl rysuje i buduje narrację, robi naprawdę duże wrażenie i rekompensuje mielizny scenariusza.
    • Ta historia jest prawdziwa
    • Komiks: Faks z Sarajewa
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-05-27
    • Ten komiks o wojnie w Jugosławii zdobył nagrody Eisnera i Harveya, a dziennik „The Washinton Times” przyznał mu miano powieści graficznej roku. Arcydzieło Joe Kuberta nawet po ponad 20 latach od premiery robi wrażenie na czytelnikach.
    • Fantastyczna Czwórka. Niepojęte
    • Komiks: Fantastyczna Czwórka: Niepojęte
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2014-05-09
    • Fantastyczna Czwórka to supergrupa, która w przeciwieństwie do innych supergrup ma stały skład. Przynajmniej miała, aktualnie do rodziny w niebieskich uniformach należą również Franklin i Valeria, dzieci Reeda i Sue i to one stanowią oś fabuły. Czy superbohaterski komiks z dziećmi w pierwszoplanowej roli może być udany?
    • Fantasy Komiks #19
    • Prasa: Fantasy Komiks #19
    • Recenzja - Autor: Michał Misztal - Data: 2013-04-29
    • 19 numer "Fantasy Komiks" wyszedł naprawdę dobrze, tym bardziej smuci więc umieszczona we wstępie wiadomość o kolejnej negatywnej zmianie. Tym razem wydawany przez Egmont magazyn z dwumiesięcznika staje się kwartalnikiem. Na tej samej stronie można przeczytać, że "zapaść rynku czytelniczego pogłębia się" oraz "w obecnej sytuacji jest to jedyne rozwiązanie, umożliwiające publikację na polskim rynku kolejnych części rozpoczętych przez nas serii".
    • Miłość do macek trwa
    • Komiks: Fatale #02: Diabelski interes
    • Recenzja - Autor: Michał Misztal - Data: 2015-07-07
    • Seria „Fatale” wydawana w Polsce przez Muchę wreszcie powróciła wraz z drugim tomem zatytułowanym „Diabelski interes”. Wreszcie, choć muszę przyznać, że po ukazaniu się pierwszej części trochę przysnąłem. W międzyczasie zdążyłem przeczytać sporo komiksów i prawie zapomniałem, jak dobrą rzecz zaserwowali czytelnikom Ed Brubaker i Sean Phillips.
    • Macki przez wieki
    • Komiks: Fatale #03: Na zachód od piekła
    • Recenzja - Autor: Michał Misztal - Data: 2016-01-01
    • Tym razem byłem przygotowany. Po przeczytaniu tomu „Śmierć podąża za mną”, czyli pierwszego tomu serii „Fatale”, byłem bardzo zadowolony i zainteresowany, co stanie się w kolejnych częściach, ale z jakiegoś powodu czekanie wyłączyło moją czujność. Kontynuacja, zatytułowana „Diabelski interes”, uderzyła mnie przez to ze zdwojoną siłą. Wyglądając na horyzoncie trzeciego wydania zbiorczego, dobrze pamiętałem, że mam do czynienia z jednym z najciekawszych komiksowych cykli, jakie ostatnio czytałem, przynajmniej po polsku.
    • Powtórka z macek
    • Komiks: Fatale #04: Modlitwa o deszcz
    • Recenzja - Autor: Michał Misztal - Data: 2016-04-07
    • Czwarty tom świetnej serii "Fatale" to, niestety, ponowne powielanie znanego z poprzednich epizodów schematu. Brubaker po raz kolejny pokazuje czytelnikowi, jak Josephine opanowuje umysły mężczyzn, co z pewnością doprowadzi do tragedii. Żeby to wiedzieć, nie trzeba nawet czytać kilku krótkich akapitów na ostatniej stronie okładki. Czyli klapa?
    • Ponadczasowy Snoopy
    • Komiks: Fistaszki zebrane 1971-1972
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2015-03-16
    • Nasza Księgarnia, mimo że nie specjalizuje się w komiksie, sukcesywnie dostarcza czytelnikom historii obrazkowych mnóstwo świetnej rozrywki. Wszystko za sprawą jednej tylko serii, cenionej za to na całym świecie. Mowa o “Fistaszkach”, których już jedenasty tom, zbierający paski z lat 1971-1972, trafił na rynek.
    • Siła to nie wszystko
    • Komiks: Flash #01: Cała naprzód
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-04-25
    • Flash wystartował w końcu z własną serią w Polsce. Mamy do czynienia z falstartem czy wyjście z bloków obiecuje ciekawy bieg?
    • Za bardzo hop do przodu
    • Komiks: Flash #02: Rebelia łotrów
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-09-27
    • Pierwszy tom Flasha wydawanego w ramach nowego DC był przyjemnym otwarciem cyklu, któremu bardzo służył atrakcyjny rysunek. Drugi tom to galopada pośród małpoludów, gangsterów z kartelu i kolejnych superłotrów, ale szybkość to nie wszystko.
    • Ładne opakowanie
    • Komiks: Flash #03: Inwazja goryli
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-12-23
    • Słabe dialogi, kiepskie pomysły oraz mało ekscytujący finał powodują, że bardziej zaawansowani, mający swoje pierwsze superbohaterskie fascynacje za sobą czytelnicy stracą czas, nie znajdując w tej historii niczego ciekawego.
    • Szybciej czasem znaczy lepiej
    • Komiks: Flash #04: Odwrócony
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-05-30
    • Choć czwarta odsłona przygód Flasha serwuje lepszą i bardziej przemyślaną rozrywkę niż poprzedni tom, to nadal jest to komiks głównie do oglądania
    • Teoria względności
    • Komiks: Flashpoint. Punkt krytyczny
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2016-07-06
    • Album ukazuje się w Polsce, gdy Nowe DC powoli dobiega u nas końca swojego biegu, a w USA tym uniwersum zatrząsł już kolejny epokowy event. Nie ma jednak co narzekać - otrzymujemy opowieść ważną z perspektywy historii świata, tym istotniejszą, że "Flashpoint" (a raczej jego zanegowanie) odgrywa istotne znaczenie w aktualnym resecie.
    • Fotograf
    • Komiks: Fotograf
    • Recenzja - Autor: Łukasz Chmielewski - Data: 2013-09-30
    • Wstrząsająca i porywająca historia francuskiego fotografa, który dokumentował misję Lekarzy Bez Granic do Afganistanu w latach 80. XX wieku. Album jest połączeniem rysunków i zdjęć. Efekt rzuca na kolana.
    • Funky Koval ze zmarszczkami
    • Komiks: Funky Koval
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2015-04-16
    • Kultowy komiks wraz z nową częścią w ładnym integralu: czego chcieć więcej? Być może odpowiedzi na to, czy „Funky Koval” po ponad dwudziestu latach od premiery nadal potrafi wywołać szybsze bicie serca?