reklama baner reklama

Nowe Teksty

Za stówę, za trzy - sierpień 2017
Chmielewski typuje sierpniowe zakupy komiksów
Tak powinno się to robić
Kleszcz o 1. tomie "Universal War One"
Promyk nadziei
Kleszcz o 6. tomie "Avengers"
Literaci na wojnie
Tymczyński o 3. tomie "Bungou: Stray Dogs"

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

Recenzje na literę E:

    • Egipskie księżniczki #1
    • Komiks: Egipskie księżniczki #1
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2013-11-03
    • Wydawać by się mogło, że starożytny Egipt to temat praktycznie wyeksploatowany w kulturze popularnej, w tym również na jej komiksowym polu. Wystarczy jednak chwilę się zastanowić, a dla pewności jeszcze szybko przejrzeć internet, aby dojść do wniosku, że dzieł osadzonych w dolinie Nilu wcale nie ma tak dużo, jak podpowiada pierwsza myśl. Ten niedobór szczególnie widoczny jest w przypadku komiksów. Na dobrą sprawę jedyną serią spod znaku faraonów i piramid, która trafiła również na rodzimy rynek, jest „Papirus”. Timof najnowszym dziełem Igora Baranko stara się wypełnić tę lukę.
    • Egipskie księżniczki #2
    • Komiks: Egipskie księżniczki #2
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2014-09-04
    • Przygoda sióstr Kiki-Nefer i Titi-Nefer w przeklętym mieście dobiega końca. Zanim jednak życie młodych księżniczek radykalnie się odmieni, dane nam będzie poznać kawałek niezwykłej historii staroegipskiego Nowego Państwa.
    • Ekspedycja w nostalgię
    • Komiks: Ekspedycja. Bogowie z kosmosu
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2015-07-31
    • Są komiksy, które po latach nadal sprawiają świetne wrażenie. I są też takie, których czas bezpowrotnie przeminął. Niestety do tej drugiej grupy zalicza się „Ekspedycja. Bogowie z kosmosu”.
    • Kraina rozmaitości
    • Komiks: Elektra. Assassin
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2016-12-15
    • Mimo wszystkich technicznych zabiegów historia nie dostarcza takich emocji, jakich chciałoby się doznać. Rozkład poszczególnych elementów aspiruje do miana czegoś wielkiego, ale sama opowieść, jeśli ułoży się wszystko we właściwy sposób, taka nie jest.
    • Z fatum nie wygrasz
    • Komiks: Elryk #2: Zwiastun burzy
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2015-03-07
    • Kolejna seria z zachodniej Europy na naszym rynku. Jak frankofońscy autorzy poradzili sobie z klasyką brytyjskiego fantasy?
    • W krainie czarów i rozkoszy
    • Komiks: Epoxy
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2015-06-12
    • Wydawnictwo Kubusse konsekwentnie przedstawia polskiemu czytelnikowi twórczość Jeana Van Hamme'a. Po serii "Lady S" przyszedł czas na "Epoxy" - pierwszy komiks uznanego scenarzysty. I mimo że rozpoczęcie tej recenzji frazą "złe dobrego początki" byłoby sporą przesadą, to trzeba uczciwie napisać, iż u progów swej kariery belgijski autor nie stworzył dzieła wybitnego.
    • Początek dobry, a potem sztampa
    • Komiks: Era Ultrona
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2016-02-23
    • Podobno komiks „Era Ultrona” to najlepsze, co do tej pory spotkało Marvel NOW! Flagowy scenarzysta Domu Pomysłów – Brian Michael Bendis – stanął na wysokości zadania, ale czy faktycznie? Warto wspomnieć, że komiksowy event niewiele ma wspólnego z fabułą filmu „Avengers: Czas Ultrona”.
    • Krzyżem i toporem
    • Komiks: Eryk Rudy. Opowieść Zimowa
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-03-22
    • „Eryk Rudy. Opowieść zimowa” to pełna przemocy epopeja o jednym z legendarnych władców wikingów. Rozgrywająca się w ciekawych czasach, na tle wojny pogan z chrześcijanami, przyprawiona odrobiną magii, na równi przygnębia i fascynuje.
    • Essential Wolverine #2
    • Komiks: Essential Wolverine #2
    • Recenzja - Autor: Przemysław Zawrotny - Data: 2007-02-04
    • "Nowy Essential zawiera kolejne zeszyty amerykańskiego Wolverine'a (#24-47), a za scenariusz tym razem odpowiadają Jo Duffy i Larry Hama. Nie ma co ukrywać, że oboje nie są twórcami tej klasy co Chris Claremont piszący pierwsze zeszyty Wolviego."

      Aby przeczytać pełną recenzję autorstwa Przemysława Zawrotnego, kliknij w obrazek obok.
    • Prosta historia
    • Komiks: Ethel i Ernest. Prawdziwa historia
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2014-09-29
    • Komiks Raymonda Briggsa nie uwodzi od pierwszego momentu, wręcz przeciwnie - kolorowe, ale proste ilustracje mogą zniechęcić czytelnika rozpieszczanego przez współczesne nowele graficzne. Warto jednak dziełu brytyjskiego twórcy dać szansę, gdyż pod staromodną szatą graficzną kryje się niezwykła opowieść. Historia milionów ludzi, której nikt jeszcze nie opowiedział.