Spis artykułów - Aleja Komiksu
reklama baner reklama
baner

Recenzje

    • Blokada
    • Komiks: Odrodzenie #02: Życie ma sens
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2018-08-15
    • W drugim tomie „Odrodzenia” powracamy do Wausau – amerykańskiego miasteczka, w którym „wieczny odpoczynek” ulotnił się z murów kostnicy wraz ze zmarłymi.
    • Naprawdę nie dzieje się nic
    • Komiks: Beneficio
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2018-08-13
    • „Beneficio” to z jednej strony odważny komiksowy eksperyment, a z drugiej pięknie wydany szkicownik Krzysztofa Gawronkiewicza. Dla wielbicieli klasycznych fabuł, ten drugi aspekt może okazać się jedynym atutem tego tytułu.
    • Ping-pong w rytmie Depeche Mode
    • Komiks: Kinderland
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2018-08-11
    • Od czasu „Bendu” jak kania dżdżu łaknę każdego nowego komiksu Mawila. W odróżnieniu jednak od kilku innych twórców, odkrytych w poprzedniej dekadzie, na niemieckim autorze jeszcze nigdy się nie zawiodłem.
    • Czekając na kolejny tom
    • Komiks: Zabij albo zgiń #03
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-08-09
    • Trzecia odsłona wciągającej serii wydaje się być ciszą przed burzą. I chociaż krew leje się obficie, to mimo wszystko czuć tu jakiś... spokój.
    • Ja wysiadam
    • Komiks: Deadpool Classic #05
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2018-08-07
    • Powrót do tego komiksu po ponad dziesięciu latach był sporym zawodem i na tomie piątym postanowiłem przestać sobie sprawiać tę nieprzyjemność.
    • Do piekła i z powrotem
    • Komiks: Wolverine. Jason Aaron. Tom 3
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2018-08-02
    • Trzeci tom Aaronowego Logana to przyzwoite czytadło. Wprawdzie szpony Wolverine'a i pióro Aarona nieco się stępiły, ale w dalszym ciągu mamy do czynienia z dużo przyjemniejszą lekturą niż serie tego autora wydane w ramach Marvel Now.
    • Moon w dobrych rękach
    • Komiks: Moon Knight #02: Z martwych powstaną
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-07-28
    • Debiutujący na polskim rynku nocny obrońca podróżników pozytywnie zaskoczył. Za tom drugi odpowiada zupełnie inna ekipa. I od razu uspokajam, wywiązuje się ze swojego zadania równie dobrze, jeśli nawet nie lepiej.
    • Trzy Duchy Tesli
    • Komiks: Trzy duchy Tesli #01: Sztokawska tajemnica
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-07-25
    • Komiksowe opowieści oparte na dokonaniach - prawdziwych bądź legendarnych - Tesli przeżywają istny boom. Miłośnicy fantastyki powinni zainteresować się najnowszym tytułem, w którym autorzy proponują kolejną wizję świata, w którym historia potoczyła się nieco inaczej.
    • Wino im starsze…
    • Komiks: Hellboy. Tom 3: Zdobywca Czerw. Dziwne miejsca
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-07-12
    • Utrzymanie formy i kreatywności przez długi czas wymaga nie lada talentu i umiejętności. Dając się porwać kolejnym pomysłom zrodzonym w głowie Mignoli, nie mamy wątpliwości, że ten artysta dysponuje tymi atrybutami w dużej ilości. Nimi oraz pracowitością, którą zasługuje na szacunek.
    • Im więcej pająków…tym lepiej!
    • Komiks: Amazing Spider-Man #03: Spiderversum
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-07-11
    • Trzecia odsłona kultowej serii Amazing Spiderman rzuca czytelnika w sam środek konfliktu, w wyniku którego Pająki z różnych Ziem łączą swe siły, aby stawić czoło żarłocznej rodzinie. I trzeba przyznać, że dostarcza niezłej zabawy.
    • Ciągnie wilka do zamku
    • Komiks: Pan Higgins wraca do domu
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2018-07-11
    • Mike Mignola to twórca, którego nazwisko na okładce podpowiada potencjalnemu czytelnikowi, że oto komiks, z którym musi się zapoznać. Bo przecież wszyscy uwielbiamy Hellboya, prawda?
    • Osobisty rejs
    • Komiks: S.
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2018-07-10
    • Dosyć niepozorny komiks, który przy pierwszym kontakcie nie powala formatem, ilością stron, do tego początkowo sprawia wrażenie niepełnoprawnej powieści graficznej, a wypracowania pisanego przez ucznia podstawówki. Ale to tylko pozory.
    • Bunt w załodze
    • Komiks: Saga Winlandzka #03
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2018-07-10
    • Kolejny tom ”Sagi Winlandzkiej” nie ustrzegł się małych minusów, lecz i tak powinien całkowicie zadowolić wszystkich fanów opowieści o Wikingach.
    • Krwiopijcy na Czarnym Lądzie
    • Komiks: Wampiry
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2018-07-06
    • To nie jest komiks zły, to komiks któremu można dać szansę, ale który nie w pełni wykorzystuje swój potencjał, i który pewnie z czasem zaginie - zarówno na półkach, jak i w pamięci jego czytelników.
    • I wojna światowa, zaraza i wampiry
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2018-07-01
    • Dziś o dwóch tomach "Baltimore" - komiksu pisanego przez Mike'a Mignolę ("Hellboy"), który nie ukazał się jeszcze w Polsce.
    • Wild America
    • Komiks: Kaznodzieja. Tom 4
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2018-06-30
    • Gdybym miał wskazać jedno dzieło popkultury, w którym amerykańska popkultura przegląda się niczym w zwierciadle, byłby to „Kaznodzieja” Gartha Ennisa i Steve'a Dillona.
    • Déjà vu
    • Komiks: Suicide Squad #02: Przy zdrowych zmysłach
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-06-30
    • Nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki. Ta maksyma nie ma jednak zastosowania do pomysłów niektórych scenarzystów, piszących niby co innego, a jednak wciąż to samo.
    • Żądza władzy silniejsza niż strach przed śmiercią
    • Komiks: Śmierć Stalina
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-06-28
    • Od śmierci Iosifa Wissarionowicza Dżugaszwilego minęło ponad 60 lat. Autorzy postanowili przybliżyć czytelnikom ten niewątpliwie przełomowy w dziejach - nie tylko dla narodu rosyjskiego - moment, skupiając się jednak nie na samym wodzu, a na jego paladynach i ich walce o schedę po władcy absolutnym, jaka się między nimi wywiązała.
    • Diabeł za kratami
    • Komiks: Daredevil. Nieustraszony #04
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2018-06-28
    • Ed Brubaker, który zastąpił Briana M. Bendisa na stanowisku scenarzysty „Daredevila. Nieustraszonego”, gładko kontynuuje wizję poprzednika i rozwija urwane wątki.
    • Klęska urodzaju
    • Komiks: Liga Sprawiedliwości kontra Suicide Squad
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-06-27
    • Superbohaterskie crossovery, elektryzujące rzesze czytelników na całym świecie stanowią nieodłączny element machiny napędzającej amerykański rynek obrazkowych opowieści. Bardzo szybko zatem doszło do spotkania dwóch największych drużyn działających w ramach Odrodzenia.
    • Superburmistrz
    • Komiks: Ex machina #01
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2018-06-27
    • Eks-superbohaterowie po zawieszeniu działalności zamaskowanych mścicieli zostawali już alkoholikami, prywatnymi detektywami, milionerami koszącymi zyski na sprzedaży swojego wizerunku. Jednak dopiero Mitchell Hundred postanowił kandydować na burmistrza Nowego Jorku.