reklama baner reklama

Nowe Teksty

Prawie jak Spider-Man
Tymczyński o 3. tomie "Deadpool Classic"
Komiksy na święta #2017
Chmielewski o wymarzonych reedycjach
Zmierzch szlachetnego dzikusa
Zimiński o 4. tomie "Skalpu"
Królik ronin i zagadka przeklętej świątyni
Grygiel o 31. tomie "Usagi Yojimbo"
Luc Gordon
Kleszcz o 1. integralu "Luca Orienta"

Zapowiedzi

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

    • Zmierzch szlachetnego dzikusa
    • Komiks: Skalp #04
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-12-11
    • Bieda, przestępczość i narkotyki. Do codziennych problemów mieszkańców rezerwatu autorzy dorzucają tym razem osobiste dramaty.
    • Luc Gordon
    • Komiks: Luc Orient. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-12-10
    • Dokładnie pół wieku upłynęło od daty pierwszej publikacji Luca Orienta. Jak ta klasyczna, młodzieżowa seria radzi sobie dzisiaj?
    • Jakusz i Wojmir u Dunów
    • Komiks: Lux in tenebris #03: Jellinge
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-12-09
    • Rodzące się państwo Polan, początki chrześcijaństwa i wciąż jeszcze mocno zakorzenione pogańskie wierzenia to wdzięczny, choć wydaje się, zbyt skromnie eksploatowany temat w polskiej popkulturze. „Lux in tenebris” z powodzeniem zagospodarowuje tę lukę.
    • Czego tu się bać?
    • Komiks: Wiedźmy
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-12-07
    • Zdradzę jedynie, że niespełna dwustustronicowy album udało mi się przeczytać dopiero za trzecim podejściem.
    • Samuraj zaplątany w czasie
    • Komiks: Samuraj Jack #01: Sploty czasu
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-12-06
    • „Samuraj Jack: Sploty czasu” to niezła kontynuacja kultowego serialu, która jednak nie ma ambicji do bycia czymś więcej niż jedynie sprawnie zrealizowaną imitacją oryginału.
    • Więcej! Mocniej! Szybciej!
    • Komiks: Kaznodzieja. Tom 2
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-12-06
    • Fani Custera, Tulip i Cassidy’ego w tomie drugim mogą spodziewać się dokładnie tego samego co w pierwszym. Z zastrzeżeniem, że wszystkiego będzie więcej, mocniej i szybciej.
    • Brachole i wehikuł czasu
    • Komiks: Chrononauci
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2017-12-04
    • Mark Millar i Sean Murphy w swoim wspólnym dziele przypominają dwie starożytne prawdy: nic nie przetrwa próby czasu równie dobrze jak męska przyjaźń i nie ma świecie fajniejszej zabawki od wehikułu czasu.
    • Najemnicy w Afryce
    • Komiks: Katanga #01: Diamenty
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2017-12-04
    • Komiks postkolonialny? Historia o najemnikach w głębi Czarnego Lądu? Pierwszy tom „Katangi” uderza w wiele nut.
    • Piorun uderza, ale nie dość mocno
    • Komiks: Flash #01: Piorun uderza dwa razy
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-12-03
    • Nieco ponad rok temu na polskim rynku zadebiutowała pierwsza w historii seria o Flashu. Panowie Manapul oraz Buccellato dostarczyli przyzwoitą, świetnie narysowaną rozrywkę. W ramach Odrodzenia ponownie pojawia się czerwony biegacz. Siłą rzeczy nasuwa się pole do porównań. Jak wypada najnowszy debiut?
    • Na szybko zrecenzowane
    • Komiks: Na szybko spisane 2000-2010
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-11-28
    • Trzeci tom "Na szybko spisane" na szybko przeczytany – to dziwne uczucie trzymać w rękach komiks, na który czekało się prawie dziesięć lat. Gdy ukazała się pierwsza część trylogii Śledzia, byłem nastolatkiem, najbliżej mi było do bohatera środkowego segmentu "Na szybko spisane", zmagającego się z trudami dojrzewania. Dziś chodzę do pracy i kończę studia, trudno mi się więc całkowicie utożsamiać z wąsaczem, którego poznajemy w domknięciu trylogii.
    • Wikingowie w sosie japońskim
    • Komiks: Saga Winlandzka #02
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-11-27
    • Po ośmiu miesiącach przerwy, na sklepowych półkach pojawiła się w końcu druga odsłona ”Sagi Winlandzkiej” Makoto Yukimury. Czy wysoko zawieszona w pierwszym tomie poprzeczka okazała się być jednorazowym przypadkiem? Absolutnie nie.
    • Nie taka znowu zimna ryba
    • Komiks: Aquaman #01: Utonięcie
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-11-26
    • Aquaman do tej pory występował tylko jako dodatek do Ligi Sprawiedliwości. Okazuje się jednak, że to postać dość tragiczna, mająca spory potencjał. Komiks próbuje ten potencjał wykorzystać, co częściowo mu się udaje.
    • Damian reaktywuje Nastoletnich Tytanów
    • Komiks: Nastoletni Tytani #01: Damian wie lepiej
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-11-26
    • „Damian wie lepiej” to niewątpliwie typowe superhero, bo nawalanki i mordobicie są na porządku dziennym. Jednak scenarzysta, Benjamin Percy, kładzie równie mocny nacisk na przyjaźń, wspólne działanie oraz możliwość zmiany/przemiany. Przesłanie ma trafiać do „młodszej młodzieży”, pozostali czytelnicy pewnie uznają przekaz za infantylny.
    • Batwoman szkoli młodzików
    • Komiks: Batman. Detective Comics #01: Powstanie Batmanów
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-11-25
    • Historia jest ciekawsza niż większość fabuł zaprezentowanych w ramach The New 52. Dodatkowo, jeśli porównamy pierwsze Detective Comics z Odrodzenia z pierwszą odsłoną nowego Batmana („Jestem Gotham”), to wiele aspektów przemawia na korzyść „Powstania Batmanów”.
    • W duchu Larssona
    • Komiks: Millennium. Saga #01: Zamrożone dusze
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-11-25
    • Nowe przygody Salander i Blomkvista nie wszystkim czytelnikom przypadną do gustu, gdyż „Zamrożone dusze” to opowieść z kluczem. Rzecz napisana została „w duchu Larssona”, czyli propagując lewicowe poglądy zmarłego pisarza.
    • Nie zadzieraj z gazeciarkami
    • Komiks: Paper Girls #01
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-11-20
    • Vaughan juz niejednokrotnie udowadniał, że nieobce mu są tajniki scenopisarstwa i że doskonale umie wykorzystać wszelkie sztuczki podsycające ciekawość czytelnika. „Paper girls” z pewnością dołączy do takich tytułów jak „Y. Ostatni z mężczyzn” i „Saga”, które wyznaczają obecnie jakość amerykańskiego komiksu rozrywkowego.
    • Legendy z innej epoki
    • Komiks: Legendy naszych czasów
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-11-13
    • To album odzwierciedlający w pewien sposób ówczesne spojrzenie Francuzów na rzeczywistość, ale jest to spojrzenie dość wąskie.