reklama baner reklama

Nowe Teksty

Generyczność frankofona
Tymczyński o "Lady S #08: Racja stanu"
Okładka miesiąca: luty 2019
Chmielewski wybiera okładkę miesiąca
Dokąd zmierzamy, panie Vaughan?
Sus o 3. i 4. tomie "Paper Girls"
Cierpień (nie)młodej Gert ciąg dalszy
Wronka o "Nienawidzę Baśniowa #02: Fujowy żywot"
Początek końca
Sus o "B.B.P.O: Plaga żab #04"

Zapowiedzi

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

baner

Recenzje

    • Początek końca
    • Komiks: B.B.P.O: Plaga żab #04
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2019-02-09
    • Myliłby się ten, kto uznałby B.B.P.O. za odcinanie kuponów i odpryskową serię ciągniętą po odejściu z Biura Hellboya.
    • Corto Maltese i poszukiwacze zaginionego klejnotu
    • Komiks: Corto Maltese. Baśń wenecka
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2019-02-01
    • Lektura tego tomu, dość innego od poprzednich przygód Maltese, to czysta przyjemność, lekka lektura, która powinna przypaść do gustu zarówno fascynatom europejskiej klasyki, jak i miłośnikom opowieści przygodowych pokrewnych z filmami Lucasa czy Spielberga.
    • Do dna
    • Komiks: Pijak
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-02-01
    • Jakob Hinrichs w opartym na powieści Hansa Fallady „Pijaku” mierzy się z tematem uzależnienia.
    • Ballady i romanse
    • Komiks: Sambre
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-28
    • W „Sambre” szaleństwo idzie w parze z wielką miłością, zdrada rodzi morderstwo, a tajemnica zamożnego rodu miesza się z krwawymi wydarzeniami historycznymi. Autorzy, Bernard Yslaire i Balac, zabierają czytelnika do czasów rewolucji 1848 roku, a część akcji rozgrywa się na ulicach Paryża podczas Wiosny Ludów.
    • Nie takie typowe postapo
    • Komiks: Łasuch #02
    • Recenzja - Autor: Tymoteusz Wronka - Data: 2019-01-23
    • Postaopkalipsa w wydaniu Jeffa Lemire’a ma sporo typowych elementów, ale miejscami nie można mu też odmówić oryginalności.
    • Pożegnanie z Diabłem
    • Komiks: Daredevil. Nieustraszony #06
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-22
    • Konkluzja runu Eda Brubakera jest tyleż zaskakująca, co zasmucająca dla czytelnika. Zaskakująca, bo stawia Murdoka w zupełnie nowej sytuacji, która ponownie wywraca całe jego życie (a przynajmniej to, co z niego zostało) do góry nogami. Smutek odczują natomiast ci, którzy wiedzą, jak potoczyły się dalsze losy Śmiałka.
    • Skarbiec Al-Kaidy
    • Komiks: Ghost Money
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-01-21
    • „Ghost Money” to mieszanka political fiction i cyberpunka, w której autorzy zabierają czytelnika w podróż po świecie niedalekiej przyszłości. A jak to czasami bywa z podróżami, u niektórych może pojawić się jetlag.
    • Kacza klasyka
    • Komiks: Kaczogród Carla Barksa. Powrót do Klondike i inne historie z lat 1952–1953
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-16
    • „Powrót do Klondike” i „Moja snów dolina” to ułożone chronologicznie zbiory opowieści Barksa z lat 1952-1953 (tom pierwszy) i 1953-1954 (tom drugi), wśród których znajdziemy zarówno zabawne jednoplanszówki, błyskotliwe ten-pagery (historie na 10 stron) i dłuższe, bardziej rozbudowane fabularnie historie.
    • Inwazja porywacza ciał
    • Komiks: Pusty człowiek
    • Recenzja - Autor: Łukasz Słoński - Data: 2019-01-13
    • „Pusty człowiek” to przykład przeciętnej historii o starciu rządowych agentów z demonicznymi siłami.
    • Finał wyczekany
    • Komiks: Tajne wojny
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2019-01-11
    • Drogę do celu, którym jest ten album, można byłoby śmiało skrócić o połowę, nic nie tracąc, a nawet zyskując. Niemniej dotarliśmy do finału, a ten na pewno należy uznać za godny tak długiego rozwinięcia.
    • Wow x 5
    • Komiks: Hellboy. Tom 5: Zew ciemności. Dziki Gon
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2019-01-09
    • Przekleństwem bardzo wielu, nawet najlepszych serii jest nieubłagany spadek jakości, ale piąty już tom przygód Hellboya udowadnia, że nie tylko nie zawsze tak musi być, bo poziom może wręcz wzrosnąć!
    • Dziki dziki zwierz
    • Komiks: Pets
    • Recenzja - Autor: Michał Grygiel - Data: 2019-01-08
    • "Pets" ma być wstępem do rozległego uniwersum. Dla mnie to brzmi wręcz jak pogróżka...
    • Zwykle życie z inwazją kosmitów w tle
    • Komiks: Invincible #02
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2019-01-03
    • W drugim tomie „Invincible” Robert Kirkman i Ryan Ottley z powodzeniem kontynuują to, co działało w tomie pierwszym – bawią się znanymi superbohaterskimi motywami, a epickie potyczki między superbohaterami a superłotrami przeplatają dobrze zarysowaną obyczajówką.
    • Nikt nie wygrał
    • Komiks: Podboje #04: Śmierć króla
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2019-01-01
    • „Podboje” wreszcie dobiegły końca. Wypadałoby się cieszyć, ale przez zmarnowany potencjał ogarnia mnie przede wszystkim smutek. Czy jeszcze kiedykolwiek ktoś będzie chciał stworzyć i wydać komiks o Scytach bądź Hetytach?
    • Zanim nadszedł Lemire
    • Komiks: Planetary. Tom 1
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-31
    • Na przełomie tysiącleci ukazało się kilka naprawdę niezwykłych rzeczy w komiksowej branży. Niewątpliwie jedną z nich była seria Planetary, na którą przyszło nam w Polsce czekać dość długo. Ale było warto.
    • Córka szuka Czarnego Młota
    • Komiks: Sherlock Frankenstein i Legion Zła
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2018-12-31
    • „Sherlock Frankenstein i Legion Zła” to tytuł, który zapowiadał pulpową jazdę bez trzymanki. Zamiast tego dostaliśmy dość leniwy kryminał, który może i rozgrywa się w świecie tętniącym życiem i pełnym barwnych postaci, ale sam w sobie jest niezbyt fascynujący.
    • Jason vs Rekin
    • Film: The Meg
    • Recenzja - Autor: Przemysław Pawełek - Data: 2018-12-30
    • Fani rekinów dostaną morderczego rekina. Fani Stathama - dostaną Stathama.
    • Dobre rzeczy trwają krótko
    • Komiks: Zabij albo zgiń #04
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2018-12-30
    • Wszystko co dobre kiedyś się kończy, dlatego wbrew logice niektóre przeciętne serie trwają w nieskończoność, a Dylan i jego pokręcony świat zamykają się w czwartym, ostatnim albumie.