reklama baner reklama

Nowe Teksty

Imperium psuje się od głowy
recenzja "Karmazynowe Imperium II: Rada we krwi"
Przed burzą
Chmielewski o 25. tomie "Żywych trupów"
Witamy w Klubie 27
recenzja biografi Roberta Johnsona
Ultrasi
Kamiński o 1. zeszycie "Barras"
Starcie dwóch herosów
Kleszcz o 'Wojnie Domowej"

Zapowiedzi

Reklama baner Reklama

Nowe Plansze

Nowe Imprezy

Forum Alei Komiksu

Zapytaj Wydawcę

baner

Recenzje

    • Witamy w Klubie 27
    • Komiks: Love in vain. Robert Johnson 1911-1938
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-02-22
    • To album dla kilku grup czytelników. Na pewno sięgnąć powinien po niego każdy, kto ceni nietuzinkową i dopracowaną stronę wizualną - dopiero co skończyłem czytać, a już mam ochotę otworzyć ten komiks ponownie, by tylko przeglądać obrazki.
    • Ultrasi
    • Komiks: BARRAS
    • Recenzja - Autor: Marcin Kamiński - Data: 2017-02-22
    • Być może „Barras” jest znakomitym komiksem. Może po lekturze kolejnych zeszytów stwierdzę, że to arcydzieło. Na razie jednak dzieło Emilio Utrery pozostawiło mnie obojętnym.
    • Starcie dwóch herosów
    • Komiks: Wojna Domowa
    • Recenzja - Autor: Tomasz Kleszcz - Data: 2017-02-22
    • Dobra historia z trykotami nie wymaga kosmicznych zagrożeń i ratowania świata przed nieuniknioną zagładą. Mark Millar udowadnia po raz kolejny, że jest mistrzem w swoim fachu, tworząc jedną z najlepszych opowieści z herosami w roli głównej.
    • Zabawa i nauka
    • Komiks: Tymek i Mistrz: Tom 2
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-02-21
    • Tymek i Mistrz zupełnie się nie postarzeli i mam wrażenie, że ich przygody dzisiejszą młodzież bawić oraz uczyć będą tak samo mocno jak niegdyś moje pokolenie i młodsze. Może i nawet nieco bardziej.
    • List do N.
    • Komiks: Orange #1
    • Recenzja - Autor: Karol Wiśniewski - Data: 2017-02-20
    • Na pierwszy rzut oka "Orange" wygląda na licealne romansidło. Opowieść szybko jednak kieruje się na dużo ciekawsze tory.
    • Depresja Szatana
    • Komiks: Nasz przyjaciel Szatan
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-02-20
    • Autorzy w swoim komiksie stawiają pytanie, co jeśli okaże się, że szatan jest już zmęczony swoją pracą? Powiecie, że już było? Fakt, w „Sandmanie” Lucyfer oddaje władzą nad piekłem właśnie z takiego powodu. Jednak motywacje tej decyzji są całkowicie różne w obu komiksach.
    • Venom, gobliny i ciocia May
    • Komiks: Superior Spider-Man #06: Superior Venom
    • Recenzja - Autor: Paweł Panic - Data: 2017-02-17
    • Saga Superior Spider-Mana powoli wkracza w kulminacyjny moment. Im bliżej do wielkiego finału, tym bardziej nie można się go doczekać. W międzyczasie trzeba jednak zapoznać się z kolejnym odgrzewanym przeciwnikiem i kolejnym wybuchami kosmicznego ego protagonisty.
    • Wampiry w kosmosie!
    • Komiks: Amerykański Wampir #08
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-02-16
    • Już siódmy tom „Amerykańskiego wampira”, rozpoczynający niejako „drugi sezon” serialu pisanego przez Scotta Snydera, gubił unikalny charakter serii, stawiając przede wszystkim na efektowność. Tom ósmy, co widać już po samym streszczeniu, kontynuuje tę manierę.
    • Intertekstualny Batman
    • Komiks: Batman. Gotyk
    • Recenzja - Autor: Jan Sławiński - Data: 2017-02-15
    • „Trzystuletni człowiek, który nie rzuca cienia. Sny. Duchy. Pomordowane dzieci i okultystyczna architektura. Jak to się wszystko łączy?” - zastanawia się w „Gotyku” Batman. Podobne pytania towarzyszą podczas lektury czytelnikowi.
    • O znaczeniu rysunku w komiksie
    • Książka: Komiks. Wokół warstwy wizualnej
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-02-10
    • Trudno szukać w niniejszej książce tekstów słabszych. Każdy z nich jest nie dość, że napisany przystępnym językiem, to jeszcze bogato udokumentowany i poruszający zagadnienie w sposób wyczerpujący.
    • Nieustraszony Drapak
    • Komiks: Niezła draka, Drapak! #2: Cypel strachu
    • Recenzja - Autor: Maciej Gierszewski - Data: 2017-02-06
    • „Cypel Strachu” to komiks akcji z dużą domieszką humoru i horroru, a cała seria Sztybora i Kaczkowskiego to udana próba zaszczepienia komiksu superbohaterskiego na rodzimym gruncie.
    • Skromnie i poetycko
    • Komiks: Słowackiego
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Tymczyński - Data: 2017-02-03
    • O tym, czego można spodziewać się po zawartości ”Słowackiego”, wiele mówi już sama okładka.
    • Nieoczywistość rzeczywistości
    • Komiks: Arq #3
    • Recenzja - Autor: Krzysztof Zimiński - Data: 2017-01-31
    • Seria od początku miała dość psychodeliczny wymiar, ale w finałowym tomie rozgrywa się tu fabularny i narracyjny chaos prowadzący do ostatnich pięciu stron, gdy autor przemienia się na chwilę w new-age'owego Paolo Coelho, mówiącego o relacji każdego z nas z rzeczywistością.
    • Teoria głupcze!
    • Prasa: Zeszyty komiksowe #22: Komiks. Teoria
    • Recenzja - Autor: Karol Sus - Data: 2017-01-24
    • "Zeszyty komiksowe" na stałe wpisały się w nurt badań nad opowieściami obrazkowymi i od paru już ładnych lat regularnie pozwalają cieszyć się debatą na wysokim poziomie.